Joe Biden is in het land: dit is het drukke schema van de Amerikaanse president tot dinsdag

Joe Biden brengt vandaag de dag door op het hoofdkwartier van de Navo in Brussel, als onderdeel van zijn Europese tournee. De Amerikaanse president blijft in onze hoofdstad tot het einde van de dag op dinsdag. Hier is zijn programma voor de komende twee dagen.

Maandag

Na de nacht op de Amerikaanse ambassade te hebben doorgebracht, werd Joe Biden rond 10.30 uur op het hoofdkwartier van de Navo verwacht. Om 13.00 uur is een werkvergadering met de lidstaten van de organisatie over veiligheid gepland.

Verschillende punten zullen worden behandeld. Om te beginnen zal een krachtige boodschap aan Rusland worden gericht, twee dagen voor de ontmoeting tussen Joe Biden en Vladimir Poetin op woensdag in Genève. Er zal ook gewerkt worden aan een evaluatie van het strategisch concept van de NAVO om het hoofd te bieden aan nieuwe dreigingen in de ruimte en in cyberspace, met name vanuit China. Ten slotte moet een gedragscode worden aangenomen naar aanleiding van de spanningen die zijn ontstaan door de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan en de Turkse interventie in Syrië, Libië en de Kaukasus.

Aan het eind van de middag zal de Amerikaanse president dan een ontmoeting hebben met zijn Turkse ambtgenoot, Recep Tayyip Erdogan. Er zal onder meer worden gesproken over de mensenrechten in Turkije en zijn rol in Syrië.

Joe Biden zal dan de nacht opnieuw doorbrengen in de Amerikaanse ambassade, vlakbij het Koninklijk Park.

Dinsdag

De volgende ochtend zal de Amerikaanse president op het paleis een ontmoeting hebben met koning Filip, evenals met premier Alexander De Croo (Open Vld), die zondagavond aanwezig was op de luchthaven van Melsbroek om Joe Biden te verwelkomen en deze maandagochtend op de NAVO-vergadering.

De VS-president zal vervolgens van 12.15 tot 14.15 uur deelnemen aan een EU-VS topontmoeting met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in het hoofdkwartier van de Raad.

Verschillende hete hangijzers zullen worden besproken:

  • China, waartegen Joe Biden van Europa een ijverigere bondgenoot zou willen maken.
  • De mogelijke oprichting van een “Raad voor handel en technologie” tussen de VS en Europa om de handel tussen de twee blokken te bevorderen en kwesties in verband met het gebruik van technologie aan te pakken.
  • Halfgeleiders, en de afhankelijkheid van de EU en de VS van Taiwan in het bijzonder.
  • Het langlopende geschil tussen Boeing en Airbus.
  • De aanvoer van cruciale grondstoffen.
  • Overcapaciteit in de staal- en aluminiumproductie.
  • Gegevensoverdracht over de Atlantische Oceaan.
  • Wereldwijde minimumbelasting

Joe Biden verlaat België in de namiddag om naar Genève te gaan, waar een zekere Vladimir Poetin hem zal opwachten.

Het zou kunnen dat Biden tussen deze officiële ontmoetingen door ook een of andere meer informele etappe aan zijn Belgische programma toevoegt.

Lees ook:

Meer