Dit is het programma voor Joe Bidens eerste Europese tournee

Bijna zes maanden na zijn intrede in het Witte Huis begint de Amerikaanse president deze woensdag aan zijn eerste tournee in het buitenland. Hij zal een grote rondreis door Europa maken, onder meer door België, voor ontmoetingen met Europese staatshoofden en Russisch president Vladimir Poetin.

Door de pandemie heeft de Amerikaanse president nog niet de gelegenheid gehad naar het buitenland te reizen om zijn partners te ontmoeten. Tot nu toe werden de internationale vergaderingen per videoconferentie gehouden. Maar nu de vaccinatiecampagne in het Westen in volle gang is, kan Joe Biden het zich veroorloven zijn Europese collega’s in levende lijve te ontmoeten.

Hij vertrekt deze woensdag voor een reis van een week naar Europa. Een groot deel van de reis zal in het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden. Maar de president zal ook naar Brussel komen, waar de gebouwen van de NAVO en de Europese Unie zijn gevestigd, en naar Genève.

Joe Bidens schema voor zijn reis naar Europa

  • Ontmoeting met de Britse premier, Boris Johnson. Het belangrijkste onderwerp is de relatie tussen de twee landen na het vertrek van het VK uit de Europese Unie. Joe Biden heeft een verklaring afgelegd waarin hij toezegt de ‘speciale relatie’ met Groot-Brittannië te affirmeren. Ook staat de impasse in Noord-Ierland hoog op de agenda.
  • G7-bijeenkomst in het Verenigd Koninkrijk. Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan zullen ook aanwezig zijn. De bijeenkomst zal drie dagen duren en er zal worden gesproken over vaccins tegen Covid-19 en vaccindiplomatie, handel, klimaat en investeringen in infrastructuur in ontwikkelingslanden.
  • Ontmoeting met koningin Elizabeth II op Windsor Castle. Het onderwerp van deze bijeenkomst werd niet gespecificeerd. Joe Biden ontmoette de koningin in 1982, toen hij senator van Delaware was.
  • Vergadering van NAVO-leden in Brussel. Tijdens de bijeenkomst zal worden gesproken over het in te nemen standpunt ten aanzien van China en Rusland, de mogelijkheid om nieuwe bondgenoten te vinden en het beheer van de gemeenschappelijke defensie. Joe Biden zal ook van de gelegenheid gebruikmaken om een speciaal gesprek te hebben met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.
  • Ontmoeting met leiders van de Europese Unie in Brussel. Er zal onder meer worden gesproken over de Amerikaans-Europese banden, die tijdens de ambtstermijn van voormalig president Donald Trump enigszins zijn aangetast.
  • Top met de Russische president Vladimir Poetin in Genève, Zwitserland. Veel gevoelige onderwerpen kunnen ter sprake worden gebracht, zoals de hackpogingen die volgens de Amerikaanse autoriteiten uit Rusland zouden komen, de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, maar ook de gevangenneming van Alexei Navalny, de belangrijkste concurrent van Poetin, en de invloed en druk van Moskou op grenslanden, zoals Oekraïne of Wit-Rusland.

(lb)(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20