Joe Biden waarschuwt Boris Johnson voor de gevolgen van een brexit voor Noord-Ierland

De president-elect Joe Biden heeft aan de Britse premier Boris Johnson in een telefoongesprek gevraagd om het Goedevrijdagakkoord uit 1998 te respecteren.

Biden heeft al meermaals zijn bezorgdheden geuit over de vrede in Noord-Ierland na de brexit. Als president-elect met Ierse roots ligt het Goedevrijdagakkoord hem nauw aan het hart. Dat vredesakkoord bracht in 1998 een eind aan de zogenaamde ’troubles’, het jarenlange geweld tussen de pro-Britse protestanten en de pro-Ierse katholieken in Noord-Ierland. Het akkoord regelde ook de opening van de landsgrens tussen Noord-Ierland en Ierland.

Samenwerking versterken

Tijdens een twintig minuten durende telefoongesprek heeft Biden aan de Britse premier gevraagd om het Goedevrijdagakkoord te respecteren. Volgens een Britse functionaris heeft Johnson bevestigd dat hij het akkoord zal handhaven. De president-elect heeft aan de Ierse premier Michael Martin dezelfde boodschap overgebracht.

Johnson liet via een tweet weten dat hij ernaar uitkijkt om de samenwerking tussen de twee landen te versterken en samen te werken rond gedeelde prioriteiten.

Het Britse Hogerhuis heeft eerder deze week de omstreden brexitwet van Johnson weggestemd. Zoals de wet nu op tafel ligt, kunnen Britse premiers bepaalde delen uit het uittredingsverdrag schrappen. Het gaat voornamelijk over regelingen met betrekking tot de Noord-Ierse grens. De leden van het Hogerhuis vragen dan ook om bepaalde delen uit de brexitwet te schrappen.

Biden liet in september al weten dat een brexitwet die de vrede in Noord-Ierland kan verstoren een handelsakkoord tussen het VK en de VS zou bemoeilijken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20