Deadline brexitdeal nadert: kan overwinning Biden gesprekken alsnog redden?

Midden november geldt als informele deadline voor de handelsonderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Wat op een flop lijkt uit te draaien, kan alsnog realiteit worden nu de Democratische presidentskandidaat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

De (informele) deadline voor een brexitdeal met het VK komt nu wel heel dichtbij. De onderhandelaars hopen tegen het einde van deze week alsnog een handelsakkoord te kunnen sluiten met Boris Johnson, de premier van het VK.

Als er dan nog geen akkoord is, wordt het wel zeer moeilijk om tegen het einde van het jaar alles gedetailleerd op papier te krijgen. Hoe dan ook verlaat het VK op 1 januari 2021 de Europese Unie. Zonder akkoord zal er sprake zijn van een harde brexit.

Ierse roots Biden

Alles wijst erop dat het nog een bijzonder lastige week zal worden voor de onderhandelaars. Zo zei brexitonderhandelaar Michel Barnier afgelopen woensdag nog dat hij niet wist of er een akkoord uit de bus zou komen. De drie pijnpunten van de onderhandelingen blijven: visserij, eerlijke concurrentie en een geschillenregeling.

Volgens insiders leek het alsof de Britten de afgelopen weken tijd probeerden te winnen naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De twee presidentskandidaten hadden immers een totaal andere kijk op hoe de brexit moet verlopen.

Met Biden als president-elect lijkt de weg geplaveid om alsnog een brexitdeal te sluiten. De Democraat heeft zich dan wel altijd gekant tegen een brexit volgens ingewijden, maar volgt door zijn Ierse roots de ontwikkelingen wel op de voet. Daarenboven heeft hij geen banden met de Britse premier Boris Johnson, in tegenstelling tot Donald Trump.

Biden-effect

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney spreekt over een Biden-effect voor de brexitonderhandelingen. ‘Zijn overwinning kan zeker een verschil maken. Biden is altijd al een trouwe vriend van Ierland geweest’, laat hij weten.

De minister haalt ook de nauwe relatie tussen Trump en Johnson aan. ‘Ze spraken regelmatig over een versneld handelsakkoord tussen de VS en het VK. Nu Biden aan het stuur zit, zullen die gesprekken veel trager verlopen omdat hij aandacht heeft voor de gevolgen van een brexit voor Noord-Ierland.’

In september liet partijgenoot en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi nog weten dat er geen handelsakkoord tussen de VS en het VK mogelijk is als het Goedevrijdagakkoord (het Noord-Iers vredeakkoord) niet gerespecteerd wordt.

Meerderheid senaat

Als de Democraten een meerderheid hebben in de Senaat hebben ze de macht om een handelsakkoord met het VK af te blokken. Op dit moment zijn nog niet alle stemmen geteld voor de Senaat. In Georgia moeten de inwoners in januari opnieuw stemmen voor de Senaat omdat geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen heeft gehaald. Op dit moment hebben zowel de Democraten als de Republikeinen 48 zetels in handen.

Hoe dan ook lijkt een verkiezingsoverwinning van Biden een brexitdeal te bewerkstelligen nu Johnson een trouwe kompaan in het Witte Huis heeft verloren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20