“Prigozjin is in Sint-Petersburg”, zegt Loekasjenko

“Prigozjin is in Sint-Petersburg”, zegt Loekasjenko
Prigozjin na de opstand van 24 juni – Getty Images

Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin, die in juni met zijn huurlingengroep in opstand kwam tegen het Kremlin, zou zich in Rusland bevinden. Dat zei de Wit-Russische dictator Alexandr Loekasjenko donderdag.

In het nieuws: Nadat de kortdurende opstand van Prigozjin beëndigd werd op zaterdag 24 juni, na tussenkomst van Loekasjenko, zou hij in ballingschap naar Wit-Rusland zijn gegaan. Het was tot nu toe niet bekend of hij zich effectief in het land bevond.

  • De Wit-Russische leider schenkt nu klare wijn. Hij beweert dat Prigozjin zich in het Russische Sint-Petersburg bevindt. Eind vorige maand beweerde Loekasjenko nog dat Prigozjin in Wit-Rusland was aangekomen.
  • Vandaag vertelde die een ander verhaal aan verslaggevers. “Wat Prigozjin betreft, hij is in Sint-Petersburg. Waar is hij deze ochtend? Misschien is hij naar Moskou gegaan … maar hij is niet op het grondgebied van Wit-Rusland.”
  • Loekasjenko zei nog altijd open te staan om Wagnerstrijders in Wit-Rusland  te stationeren. Dat zei hij ook na de kortstondige opstand eind juni. Toen bood hij Wagnersoldaten een militaire basis in Wit-Rusland aan, om hun uit Rusland verbannen leider te vergezellen.
  • De Wit-Russische dictator zegt vrij optimistisch te zijn over de toekomst van de huurlingenleider en zijn toekomstige relatie met de Russische dictator Vladimir Poetin: “Ik weet zeker dat Prigozjin op dit moment vrij is”, zo beweerde hij volgens CNN. “We hebben meerdere keren met elkaar gesproken … Wat er met Prigozjin zal gebeuren, tja, alles gebeurt in het leven. Maar als je denkt dat Poetin zo kwaadaardig en wraakzuchtig is dat hij Prigozjin morgen zal ‘elimineren’ – nee, dat zal niet gebeuren.”

Huiszoekingen bij Prigozjin

Ook opvallend: Ondertussen berichten Russische media over huiszoekingen die recent zouden zijn uitgevoerd bij Prigozjin.

  • Izvestia, een van de grote Russische kranten, heeft beelden in handen gekregen die zogenaamd uit eind juni dateren en tijdens huiszoekingen bij Prigozjin zijn gemaakt. De echtheid van deze beelden kon niet worden geverifieerd. Op de beelden zijn bundels bankbiljetten in verschillende valuta’s, goudstaven en veel vuurwapens te zien.
  • Er zouden ook foto’s zijn gevonden van Prigozjin in vermomming. Volgens Izvestia zijn in zijn huis onder andere een hoop pruiken gevonden.
  • De website Fontanka, gevestigd in Sint-Petersburg, meldde ook dat er een foto was gevonden met “afgehakte hoofden”. Wagner werd in het verleden al beschuldigd van wreedheden tijdens militaire campagnes. Wat zekerder lijkt, is dat er een sloophamer – een voorwerp dat door Wagner wordt gebruikt bij executies – is gevonden, waarop de inscriptie “Voor moeilijke onderhandelingen” staat gegraveerd.

De eendaagse opstand van Prigozjin

Wat vooraf ging: Prigozjin kondigde op vrijdag 23 juni aan dat hij Russische militaire leiders wil “straffen” voor een vermeende Russische raketaanval op een legerbasis van zijn privémilitie Wagner Group.

  • De dag erop ging het snel. Zaterdagochtend, op 24 juni, had zijn huurlingenleger al de belangrijkste militaire infrastructuur in de stad Rostov aan de Don overgenomen. Rostov aan de Don is een belangrijk economisch centrum in het zuiden van Rusland.
  • Slechts enkele uren later bevond het Wagnerleger zich al bij Voronezj, een stad honderden kilometers noordelijker dan Rostov aan de Don. Voronezj bevindt zich op slechts zo’n 500 kilometer van Moskou. Vanuit Voronezj begon een colonne van honderden militaire voertuigen richting de Russische hoofdstad te trekken.
  • Poetin sprak van “landverraad” en beloofde de opstandelingen zwaar te straffen. Het Kremlin zou “harde” maatregelen nemen om de Wagner Group tegen te houden. “Dit is een klap voor Rusland en ons volk”, zei Poetin toen.
  • Maar kort daarna stopte de opmars van Prigozjin en zijn troepen. Loekasjenko zou de Wagnerbaas hebben opgebeld om te onderhandelen. Hoewel nog altijd niet helemaal duidelijk is wat tijdens het gesprek werd beloofd, is bekend dat Prigozjin het ontslag van enkele Russische legertopmannen eiste. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd.
  • Prigozjin kondigde kort erna aan dat hij in ballingschap zou gaan leven in Wit-Rusland. Poetin verleende dan weer gratie aan alle Wagnerstrijders die in opstand kwamen, inclusief Prigozjin.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.