Jerome Powell: “We zijn nog ver verwijderd van minder stimulus”

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft nog geen plannen om de obligatieaankopen te verminderen. De voorwaarden om dat te doen zijn volgens hem nog niet vervuld.

Waarom is dit belangrijk?

Het inflatiecijfer in de Verenigde Staten (VS) kwam in juni uit op 5,4 procent. Dat is ver boven de doelstelling van de Federal Reserve. Die mikt op een inflatie van gemiddeld 2 procent. De druk neemt dus toe om het monetair beleid te verstrakken, maar Powell blijft volhouden dat het te vroeg is om het stimulusprogramma af te bouwen. Wel staan er twee renteverhogingen op de planning voor 2023.

Powell houdt omstreeks 18 uur een toespraak voor de commissie Financiële Diensten van het Huis van Afgevaardigden. Hij zal daar het halfjaarlijks Fed-rapport over monetair beleid toelichten. Beleggers kijken ongetwijfeld uit naar dat rapport, nu de inflatie hoge toppen scheert. Die kwam in juni uit op 5,4 procent.

Geen zorgen over stijgende inflatie

In aanloop naar die vergadering zei Powell dat de Amerikaanse centrale bank geen plannen heeft om het geldbeleid snel te verstrakken. Hij voegde eraan toe dat het economisch herstel in de VS nog niet ver genoeg is gevorderd om te beginnen met het terugschroeven van de obligatieaankopen. De Federal Reserve koopt maandelijks 120 miljard dollar aan staatsobligaties en herverpakte hypotheken.

Verder herhaalde de voorzitter dat hij zich geen zorgen maakt over de oplopende inflatie. “Die is aanzienlijk gestegen en zal waarschijnlijk de komende maanden nog hoog blijven voordat ze zal matigen”, zei Powell. “Maar die stevige inflatie is tijdelijk.”

Hij benadrukte dat de oplopende inflatie het gevolg is van een toenemende vraag, terwijl er in veel sectoren nog sprake is van flessenhalzen, wat leidt tot snelle prijsstijgingen voor sommige goederen en diensten. Powell verwacht dat de prijsstijgingen tot een halt zullen komen naarmate de effecten van de flessenhalzen verdwijnen.

“De prijzen voor diensten die hard door de pandemie zijn getroffen, zijn de afgelopen maanden ook omhoog geschoten doordat de vraag naar deze diensten is gestegen door de heropening van de economie”, ging hij verder. Powell merkte ook op dat de inflatieverwachtingen op lange termijn zijn gestegen in vergelijking met de lage niveaus tijdens de pandemie, “maar ze blijven in overeenstemming met de doelstelling op langere termijn.”

Amerikaanse arbeidsmarkt

Tot slot liet hij ook zijn licht schijnen over de Amerikaanse arbeidsmarkt. “De situatie op de arbeidsmarkt is verder verbeterd, maar er is nog een lange weg te gaan”, zei de voorzitter. “De werkgelegenheid zou de komende maanden sterk moeten toenemen naarmate de situatie op het gebied van de volksgezondheid verbetert en andere neveneffecten van de pandemie verdwijnen.”

Het werkloosheidscijfer in de VS bedraagt momenteel 5,9 procent. Tijdens de piek van de coronacrisis was dat 14,8 procent. Powell voegde er wel aan toe dat ondanks “aanzienlijke verbeteringen” voor etnische groepen, “de hardst getroffen groepen nog steeds het meeste terrein moeten terugwinnen.”

(bzg)

Lees ook:

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20