Jerome Powell verwacht dat de inflatie zal terugkeren naar 2 procent

De Amerikanen werden de afgelopen twee maanden om de oren geslagen met stevige inflatiecijfers. Desalniettemin verwacht Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, dat de inflatie uiteindelijk zal terugkeren naar 2 procent, de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank.

Waarom is dit belangrijk?

Het geldbeleid van de centrale banken heeft een impact op verschillende facetten van ons financieel leven. Zo probeert de Federal Reserve al jaren om de inflatie te doen stijgen tot 2 procent. De Amerikaanse centrale bank doet dat onder meer door de belangrijkste rentetarieven laag te houden. Nu er sprake is van een toenemende inflatie zal de Federal Reserve, volgens de huidige planning, in 2023 voor de eerste keer de rente verhogen.

In mei kwam de Amerikaanse inflatie uit op 5 procent. Dat was het hoogste cijfer in meer dan 10 jaar. In april was er al sprake van een inflatie van 4,2 procent. Powell verwacht dat de inflatie uiteindelijk zal terugkeren naar de doelstelling van de Federal Reserve, namelijk een inflatiecijfer van 2 procent. Dat staat er te lezen in zijn schriftelijke voorbereiding op een getuigenis in het Amerikaanse Congres omtrent de coronacrisis.

Twee renteverhogingen in 2023

“De inflatie is de afgelopen maanden aanzienlijk toegenomen”, schreef de voorzitter van de Federal Reserve. “Naarmate deze tijdelijke aanbodeffecten afnemen, zal de inflatie naar verwachting opnieuw dalen in de richting van ons doel voor de langere termijn.”

Powell verraste afgelopen week de markten door te zeggen dat de Federal Reserve verwacht tot twee keer toe de rente te verhogen in 2023. Uit de kwartaalprognoses bleek dat dertien van de achttien ambtenaren voorstander waren van ten minste één renteverhoging tegen eind 2023, tegen zeven in maart. Elf ambtenaren dachten aan ten minste twee verhogingen tegen het einde van dat jaar. Bovendien dachten zeven van hen dat de rente al in 2022 zou worden opgetrokken, tegen vier in maart.

“Inflatie van 2 procent in 2022”

James Bullard is een van de Fed-bestuurders die verwacht de Amerikaanse centrale bank in 2022 al de rente zal verhogen. “We verwachten een goed jaar, een goede heropening. Maar dit is een groter jaar dan we hadden verwacht, meer inflatie dan we hadden verwacht”, zei hij afgelopen vrijdag in een interview met CNBC.

John Williams, hoofd van de Federal Reserve Bank van New York, reageerde dinsdag dat hij verwacht dat knelpunten en onevenwichtigheden als gevolg van een krachtig herstel zullen afnemen, waardoor de inflatie volgend jaar zal dalen tot ongeveer 2 procent. “Het spreekt voor zich dat er veel onzekerheid heerst over de inflatievooruitzichten, en ik zal de gegevens nauwlettend in de gaten houden”, zei hij tegen de Midsize Bank Coalition of America (MBCA).

Lees ook: Toch geen inflatienachtmerrie? Dalende prijzen koper, hout en maïs zijn duidelijk signaal

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20