Je bent millennial en kan 10.000 euro investeren. Waarin investeer je dan het best?

Heel weinig millennials investeren momenteel hun geld. Aangezien een spaarboekje echt niets meer oplevert, is dat erg spijtig te noemen. In dit artikel vertellen we dan ook speciaal aan jullie, de millennials, waarin je jouw 10.000 euro het beste kan investeren en waarom.

Pensioenspaarpot

Lange tijd mochten mensen rond hun 65ste op pensioen. Daar kunnen millennials absoluut niet meer op rekenen. Vanwege stijgende vastgoedprijzen, lagere lonen en tekorten bij de overheid, moeten zij eerder denken aan een pensioengerechtigde leeftijd van 75 jaar. Gelukkig kan je daar zelf wat aan doen: investeer jouw geld in pensioensparen. Bovendien brengt pensioensparen ook nog jaarlijks een mooi fiscaal voordeel met zich mee.

Starten met pensioensparen

Begin met een bank te zoeken die lage instapkosten biedt. Bij een pensioenfonds zijn instapkosten van 4 procent namelijk niet apart. Wees ook niet bang om te onderhandelen! Waar je daarnaast goed op moet letten, is dat de bank jou een flexibel fonds kan aanbieden. Omdat je nu nog jong bent, kan je gerust relatief risicovol beginnen. Dit levert normaal het hoogste rendement op. Om de tien jaar evalueer je jouw pensioenfonds opnieuw. Begin bijvoorbeeld met alles volledig in te zetten op aandelen. Na tien jaar kun je kiezen voor 80 procent aandelen en 20 procent minder risicovolle beleggingen. Zo bouw je het aantal aandelen verder af, naarmate je ouder wordt.

P2P-leningen

Een andere manier om (een deel van) je 10.000 euro te investeren als millennial, is via een peer to peer (P2P)-lening of P2P-crowdfunding. Op die manier leen je geld aan een andere particulier. Je mag als privépersoon wettelijk gezien leningen verschaffen, maar doe je dit op regelmatige basis, dan loop je waarschijnlijk tegen beperkingen en formaliteiten aan. Daarom kies je er beter voor om dit via een platform te doen. Afhankelijk van het platform leen je geld aan één particulier of wordt er automatisch geïnvesteerd in een pool waarin meerdere leners zitten. Het rendement bij een P2P-lening is de rente die je ontvangt op het uitgeleende bedrag.

Risico’s P2P-leningen

Net als bij veel andere vormen van investeren, gaat ook bij P2P-leningen het risico hand in hand met het rendement. Bij veel platformen ligt het rendement tussen de 2 procent en 4,5 procent. Zij bieden in veel gevallen een garantie op het kapitaal. In praktijk houdt dit in dat je mogelijk over een kleine periode geen rendement behaalt, maar dat jouw kapitaal wel veilig is.

Er zijn platformen bij die meer dan 15 procent rendement bieden. Zij geven echter vaak geen of minder garantie betreffende je kapitaal. In veel gevallen gaat het bij die leningen ook om kredietnemers met een hoger risico.

Extra tips P2P leningen

Enkele andere zaken om rekening mee te houden als je kiest voor een P2P-lening:

  • Bij veel platformen kan je zelf bepalen in welke lening je wilt investeren. Daarbij kan je dus zelf voor een deel bepalen hoeveel risico je loopt.
  • Denk ook goed na over de leenperiode. De looptijden kunnen variëren van minder dan één jaar tot enkele jaren.
  • Wil je voorzichtig proberen of dit iets voor jou is? Begin dan met een laag bedrag. Vaak kun je al investeren in P2P vanaf 50 euro.
  • Bepaalde platformen bieden een terugkoop garantie. Slaagt de kredietnemer er niet in om de lening tijdig te betalen, dan koopt het platform de lening terug.

Beleggen

Wanneer je als millennial 10.000 euro hebt om te investeren, is beleggen in aandelen of obligaties een verstandige keuze. Tegenwoordig ligt de moeilijkheidsgraad van beleggen een stuk lager dan vroeger. Er zijn tal van online platformen die zelfs toegankelijk zijn voor de beginnende belegger. Vind je dat toch nog te moeilijk of spannend, kies er dan voor om je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder tegen minimale kosten.

Aandelen hebben algemeen genomen een (veel) groter rendement dan obligaties. Daar staat wel tegenover dat de risico’s een stuk hoger liggen. Het voordeel dat je als millennial hebt, is dat je in principe nog veel tijd hebt om te beleggen. De aandelenbeurs kent namelijk af en toe wel een dip, maar herstelt daarna vrijwel altijd. Investeer je dus voor een lange periode, dan heb je een hoge kans op een goed rendement.

Obligaties kennen een klein(er) risico en zijn stabiel. Het rendement is echter niet erg hoog.

Beleggingsfonds

Als je wilt investeren in aandelen én obligaties, dan kan je ook kiezen voor een beleggingsfonds. Daarbij plaats je jouw geld samen met anderen in een gezamenlijke ‘spaarpot’ en belegt de fondsbeheerder dit vervolgens in verschillende aandelen en obligaties. Een groot voordeel van beleggen via een beleggingsfonds is dat je op een eenvoudige en goedkope manier een uitgebreide beleggingsportefeuille creëert. Je kan kiezen uit beleggingsfondsen die vooral investeren in aandelen, een redelijk gelijke verdeling hebben of vooral investeren in obligaties. Uiteraard bepaalt die verdeling ook weer het risico.

Investeren in start-ups

Wil je graag investeren en meteen jonge, ambitieuze bedrijven op weg helpen om hun project op te zetten? Bekijk dan de mogelijkheid om te investeren in start-ups. Er zijn twee manieren om te investeren in een start-up:

  • Crowdfunding: via een platform investeer je een bedrag. Meestal gaat het om bedragen tussen de 50 en 5.000 euro. Let wel op, er zijn verschillende vormen:
    • Donaties: als investeerder krijg je daarvoor niets terug.
    • Sponsoring: je krijgt een niet-financiële beloning, bijvoorbeeld een naamsvermelding of product.
    • Eigen vermogen: je krijgt een aandeel in de onderneming.
    • Vreemd vermogen: je leent een bedrag uit, wat je binnen een afgesproken tijd met rente terugkrijgt.
  • Rechtstreeks aandelen kopen. In dit geval koop je aandelen nog voordat ze op de beurs genoteerd zijn. Verhandelen is daarom ook nog niet mogelijk via de bekende beurzen. Op die manier investeren in een start-up zorgt mogelijk voor een erg groot rendement. Helaas hoort er ook een heel hoog risico bij. Een startend bedrijf heeft een grote kans om het niet te redden. Gaat het bedrijf ten onder, dan zijn jouw aandelen niets meer waard en ben je jouw investering kwijt. Om dit risico te verkleinen, kan je wachten tot grotere bedrijven investeerden. Dat houdt echter wel in dat de prijs van aandelen hoger ligt dan tijdens de startfase.

 

Mogelijkheden genoeg dus, om als millennial 10.000 euro te investeren. Net als altijd is het verstandig om je geld en daarmee ook je risico te spreiden.

Meer