Handleiding voor beginners: hoe beleggen met kleinere aandelen?

In kleinere aandelen beleggen is iets waar heel wat investeerders op een zeker ogenblik naar kijken. Dat hoeft niet te verbazen. De investeringen zijn immers relatief beperkt, terwijl de potentiële return er eentje is die menig aantal beleggers doet duizelen. Dit gezegd zijnde is het ook zo dat beleggen in kleinere aandelen extra risico’s met zich meebrengt. Het is inderdaad correct dat je op korte termijn een mooie financiële meerwaarde kan realiseren, maar evengoed gaan de aandelen compleet onderuit waardoor je met een stevig verlies wordt opgezadeld. Ben jij iemand die wil gaan beleggen in kleinere aandelen en wil je jouw slaagkansen daarbij zo hoog mogelijk houden? Dan zullen de tips in dit artikel je daar absoluut bij kunnen helpen.

Waarin schuilt het gevaar van kleinere aandelen?

Heel wat beleggers die er voor het eerst voor kiezen om te investeren in kleinere aandelen worden geconfronteerd met vervelende verrassingen. Die verrassingen kunnen echter perfect worden voorkomen. Ze zijn in de praktijk dan ook doorgaans het gevolg van:

  • Het aankopen van de verkeerde aandelen;
  • Het aankopen van aandelen tegen een te hoge prijs;
  • Het aankopen van kleinere aandelen omwille van de verkeerde reden(en);

Bovenstaande investeringsrisico’s kunnen in de praktijk eigenlijk vrij eenvoudig vermeden worden door je verder te verdiepen in de handel van kleinere aandelen of zogenaamde ‘penny stocks’. De kennis die je op die manier zal opdoen, kan ervoor zorgen dat je zowel op korte als op lange(re) termijn eenvoudiger een financiële meerwaarde zal weten te realiseren met jouw investeringen in kleinere aandelen.

Een goede voorbereiding is ongelofelijk belangrijk

Vooraleer je je eerste investering in kleinere aandelen doet, is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s die eraan verbonden zijn. Ook wanneer je je goed hebt ingelezen in de markt, en de handel in kleinere aandelen in het bijzonder, kan je investering de mist ingaan. De aandelenmarkt, zeker degene waarop kleinere aandelen worden verhandeld, laat zich immers nooit voor de volle honderd procent voorspellen. Vaak is het bovendien zo dat ook technische analyses veel minder betrouwbaar zijn wanneer het aankomt op kleinere dan op grotere aandelen. Ga je een stukje van je kapitaal in kleinere aandelen beleggen? Hou er dan bovendien ook rekening mee dat je daarvoor maar beter een sterke maag kan hebben. Lang niet iedereen is namelijk zomaar opgewassen tegen het vrij volatiele karakter waar kleinere aandelen over beschikken.

Heb je zelfs slechts een beperkte of nog helemaal geen kennis van beleggen? In dat geval is het altijd een goed idee om iemand te volgen die dat wel heeft. Een expert kan er namelijk voor zorgen dat je leert hoe je fouten kan voorkomen. Dit geldt overigens niet alleen voor beleggen, maar eigenlijk voor de meeste zaken die je in het leven wil ondernemen of ervaren. Wees er wel steeds zeker van dat je iemand gaat volgen die echt over een goede expertise beschikt. Er zijn immers ook heel wat zelfverklaarde experts die je uiteindelijk geen stap verder zullen helpen. Het spreekt voor zich dat die mensen volgen geen goed idee is.

Het risicoloos opdoen van praktijkervaring

Veel mensen denken eraan om te gaan beleggen in kleinere aandelen omdat ze denken op die manier snel rijk te kunnen worden. Dat is een compleet foutieve insteek welke er in de praktijk veelal voor zorgt dat het omgekeerde resultaat wordt bereikt. Beleggen met kleinere aandelen is iets wat je moet leren. Het vereist zelfs nog meer aandacht in vergelijking met beleggen in aandelen van grote en gerenommeerde bedrijven. Dat komt onder andere door het sterk volatiele karakter dat eraan verbonden is. De beste manier om je voor te bereiden is dan ook om risicoloos praktijkervaring op te doen. Dat lijkt onmogelijk, maar dat is het zeker niet.

Een vaak beproefde manier om praktijkervaring op te doen zonder meteen met euro’s of dollars te moeten gooien is ‘paper trading‘. In principe heb je daarvoor alleen maar een pen en een stuk papier voor nodig. Daarmee maak je fictieve investeringen in echte aandelen waarbij er gebruik wordt gemaakt van een denkbeeldig portfolio. Er zijn op de markt tegenwoordig ook tal van verschillende (gratis) tools terug te vinden die je daarbij kunnen helpen. Wanneer je dan uiteindelijk echte trades gaat doen zal je niet meer voor de leeuwen worden geworpen.

Investeer alleen in wat je kent en begrijpt

Vooraleer je begint te beleggen is het uiteraard zeer belangrijk om jezelf af te vragen welke kleinere aandelen daarvoor in aanmerking komen. Ook daarbij gaat het in de praktijk vaak al snel fout. Mensen beslissen namelijk zeer vaak om hun geld te investeren in de laatste, hippe industrie. Je weet wel, degene waarover je taxichauffeur je heeft verteld en ook je grootmoeder erop aandringt om er toch maar snel in te stappen. Dat is mogelijks de grootste fout die je kan maken. Op het ogenblik dat een bepaald aandeel zo populair is dat iedereen er over spreekt en iedereen reeds is ingestapt, betekent dat dat er zonder twijfel sprake is van een overwaardering. De enige richting die het aandeel dan veelal nog uit kan is omlaag.

Blindelings investeren in een aandeel dat er “wel goed uitziet” is sowieso een garantie op verlies. Eén van de belangrijkste regels voor beleggers is dan ook dat ze uitsluitend mogen investeren in iets wat ze begrijpen. Heb je geen enkele voeling met de sector waarin je gaat beleggen? Dan is het ongelofelijk moeilijk om aan te voelen wat nu precies een gunstig instapmoment is en wanneer de tijd rijp is om je posities terug te verkopen.

Zoek het niet te ver

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat veel mensen die willen gaan beleggen in kleinere aandelen het veel te ver gaan zoeken. Het is een typisch verschijnsel dat mensen hun eigen sectoren over het hoofd zien. Ben jij een fervent duiker? Investeer je al vele jaren in zilver of goud of heb je een enorme passie voor de medische sector? Dan zijn dat de verschillende segmenten waar je naar zou moeten kijken. Investeren in een sector die je nauw aan het hart ligt, is niet alleen erg leuk, maar daarnaast zal je veel gemotiveerder zijn om als een goede huisvader jouw beleggingen te beheren. Gaat het dan onverhoopt toch een keer fout en maakt het aandeel waarin je hebt geïnvesteerd een duik? Dan zal het wellicht ook veel minder pijn doen om dat aandeel de tijd te gunnen om terug de weg naar boven te vinden.

Raadpleeg verschillende bronnen en doe je eigen analyse

Ondanks het feit dat het volgen van experts voordat je gaat beleggen altijd een goed idee is, betekent niet dat je zomaar blindelings één bepaalde bron moet vertrouwen, integendeel. Het wordt altijd aangeraden om nieuws en feiten te dubbelchecken. Een bron mag nog over zo’n goede expertise beschikken, iedereen kan de bal al eens misslaan. Wanneer meerdere bronnen de neuzen in dezelfde richting hebben staan, is de kans op een misstap echter meteen een behoorlijk stuk kleiner. Finaal zal je ook nog altijd je eigen analyse willen maken.

Ondanks het feit dat een technische analyse uitvoeren voor beleggingen in kleinere aandelen net wat minder betrouwbaar is, kan er zeker een meerwaarde in schuilen. Ben je geen kei in het uitvoeren van een technische analyse? Ook dat hoeft geen probleem te zijn. Door zelf het potentieel van je investering in te schatten en door goed alle mogelijke risico’s op een rijtje te zetten, kan je ervoor zorgen dat het risico van je investering al snel aanzienlijk kan worden verlaagd. Hoe het ook zij, investeren in kleine(re) aandelen brengt dus de nodige risico’s met zich mee, maar tegelijkertijd kan je er ook erg veel financieel voordeel mee realiseren … Althans wanneer je het doet volgens de regels van de kunst!

Meer