Hoe kun je als beginner geld investeren?

 

Deskundigen op het gebied van allerlei geldzaken krijgen van tijd tot tijd te maken met vragen die betrekking hebben op het investeren van geld. In het bijzonder beginnende investeerders zitten namelijk vol met vragen waar ze graag een duidelijk antwoord op krijgen. Hoe je als beginner het beste geld kunt investeren is echter een vraag waarop geen eenduidig antwoord gegeven kan worden. Het kan dan ook erg verwarrend, en zelfs intimiderend, zijn voor veel mensen die geen kaas hebben gegeten van investeren en alles wat daarbij komt kijken.

Beginnen bij het begin

Juist vanwege het feit dat het investeren van geld het een verbluffend groot onderwerp is, dien je altijd te beginnen bij het begin. Door vanaf de basis te starten, zul je namelijk veel gemakkelijker in de juiste richting kunnen gaan en een beter beeld krijgen van het beginpunt ligt gezien vanuit je persoonlijke situatie en -middelen. Tijdens het opstellen van een complete beleggingsportefeuille zal dit wellicht een onmogelijke taak lijken, maar niets is minder waar en je zult dan ook al gauw beamen dat het de moeite waard is om je aandacht te richten op zaken zoals onder andere:

 • dividenden,
 • rente,

In de meeste gevallen is het beste punt om te starten het behalen van financiële onafhankelijkheid door middel van het beleggen van een deel van je vermogen. Je dient dan echter wel te beslissen welke beleggingscategorieën je in je bezit wilt hebben. De basis van het beheren van een beleggingsportefeuille is een zogenaamde asset allocatie. Dit is de verdeling van je portefeuille over de meest belangrijke beleggingscategorieën:

 • obligaties,
 • aandelen,
 • contant- en spaargeld,
 • eventueel vastgoed.

Dit is nodig omdat al deze categorieën een eigen unieke risico’s, kansen, prijsstructuur, waarderingsmodellen, juridische structuren, jargon en fiscale regels hebben. Sommige categorieën zijn dan ook extra gevoelig voor het vernietigen van vermogen, zoals inflatie, terwijl andere juist een grotere hindernis zijn om vermogen op te bouwen omdat je langer moet sparen voordat je er veel van hebt. Wat het nog interessanter maakt is dat je niet alleen de neiging zult hebben om aangetrokken te worden tot bepaalde beleggingscategorieën op basis van je eigen persoonlijkheid, je zult eveneens merken dat verschillende activaklassen voldoen aan verschillende behoeften op uiteenlopende momenten in je leven.

Zo kun je als je bijvoorbeeld zeventig bent en van je pensioen geniet, weinig zin hebben om een heleboel geld uit te geven of te investeren, behalve als je van plan bent om na je overlijden een aanzienlijk landgoed aan je erfgenamen of goed doel na te laten. In plaats daarvan zou je waarschijnlijk beter af zijn door te genieten van de relatieve veiligheid en de stabiliteit van de rente-inkomsten uit een aantal obligatie die bekend staan vanwege hun hoge kwaliteit. Op die manier kun je, bijvoorbeeld als er een economische crisis zich voordoet, je kansen op het behoud van je levensstandaard een stuk groter maken.

Drie grote beleggingsvormen

Nu je dit allemaal weet, is het goed om eens een kijkje te nemen bij de drie grote beleggingsvormen:

 • Vastgoed. 
 • Investeren in een bedrijf
 • Geld lenen aan derden

Vrijwel al het vermogen dat je wellicht wilt gaan investeren zal binnen het kader van één van deze categorieën vallen.

Geld investeren in vastgoed

Naast het uitlenen van geld, is het maken van een winst met het bezit van onroerend goed één van de oudste opgetekende financiële activiteiten in vrijwel elke menselijke beschaving op aarde. Van het oude Egypte tot aan het hedendaagse leven in een stad als New York is het zo dat je als eigenaar een woning, maar ook elk ander pand of een stuk grond, je iemand anders kunt gebruiken om geld binnen te halen. Je geeft je vastgoed bij deze persoon immers in gebruik in ruil voor de betaling van huur. 

Bepaalde soorten beleggers geven de voorkeur aan het bezit van onroerend goed omdat deze beleggingscategorie van blijvende aard zal zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de aristocraten in Groot-Brittannië erg gericht op onroerend goed en dat uit zich in het bezit 50 procent van al het landelijk vastgoed dat er in het land te vinden is. In de hedendaagse economie zijn er verschillende manieren om onroerend goed te verwerven voor uw beleggingsportefeuille, zoals:

 • Beleggen in een vakantiewoning (en laten verhuren). 
 • Beleggen in een tweede verblijf
 • Beleggen in hotelvastgoed 
 • Het kopen van een huis voor je gezin, 
 • Het kopen van een woning om direct te verhuren aan een huurder,
 • Het kopen van een woning, deze renoveren of verbouwen, en het pand vervolgens weer verkopen.

Geld investeren in een bedrijf

Als je geld wilt investeren in een bedrijf, dan zul je altijd te maken krijgen met het creëren of kopen van een (deel van) een productiesysteem waarmee je probeert om een zekere nettowinst te bepalen, bijvoorbeeld door de producten of dienst voor meer geld te verkopen dan je zelf aan kosten hebt gemaakt. In de geschiedenis is al talloze keren gebleken dat het bezit van een succesvol bedrijf de grootste bron is om een vermogen uit op te bouwen. Er zijn dan ook meer mannen en vrouwen die vermogen opbouwen langs deze weg, dan bijvoorbeeld door hun geld te beleggen of er onroerend goed van te kopen.

Er zijn echter verschillende manieren om je geld te investeren als je bezittingen hebt in de zakenwereld, zo kun je bijvoorbeeld:

 • Je eigen bedrijf starten, in de meeste gevallen in de vorm van de oprichting van een eenmanszaak, een vennootschap onder firma of een vennootschap. Als je het talent, de vaardigheden, de discipline en, tot op zekere hoogte, het geluk hebt om een uitstekende ondernemer te worden, dan is deze weg vaak het meest winstgevend als je geld wilt investeren om vermogen te vergaren. Je kunt je namelijk een onderneming kopen tegen de boekwaarde waarbij je winstpercentage gelijk zal zijn aan het rendement op je eigen vermogen.
 • Je inkopen in een privéonderneming of vennootschap van een ander gebeurt meestal in ruil voor geld of verrichte arbeid en zal doorgaans de vorm van een onderhandse lening aannemen. Sommige beleggers zijn echter gespecialiseerd in de zogenaamde private equity, zij zullen zich dan beperken tot specifieke sectoren binnen de economie waarvan ze denken dat ze voordeel kunnen halen, zoals in sectoren als technologie en productie.
 • Koop een aandeel van een beursgenoteerd bedrijf, in de regel dien je dan gewone aandelen aan te kopen die door een bedrijf worden verhandeld op de aandelenmarkt of op één van de belangrijke beurzen verspreid over heel de wereld, zoals de NYSE, Nasdaq, Toronto Stock Exchange, London Stock Exchange en Tokyo Stock Exchange.

De meeste mensen die geld willen investeren zullen in de laatste categorie vallen omdat ze een (nog) een reguliere baan hebben en geïnteresseerd zijn in de manieren waarop het geld kan worden geïnvesteerd dat ze ondermeer gespaard hebben op hun beleggingsrekening, rekening voor pensioensparen, beleggingsfondsen en aandelenportefeuille. In vrijwel al deze gevallen is de beste manier om je geld te investeren, of beter gezegd het gebruik van je vermogen om dit om te zetten in bezittingen in het bedrijfsleven, eerst voldoende kennis en ervaring opdoen over het beleggen en het investeren van je vermogen. Pas wanneer je dit allemaal goed onder de knie hebt, zul je immers veel minder financiële risico’s lopen.

Het uitlenen van je spaargeld

Geld lenen en uitlenen in de meest uiteenlopende vormen is al zo oud als de beschaving van de mens. Een investeerder spaart zijn, of haar, vermogen en laat vervolgens anderen (een deel van) dit spaargeld lenen om zo hun eigen doelen te kunnen bereiken. De persoon die geld leent zal echter wel de belofte moeten doen om de leensom terug te betalen vaak vermeerderd met een zekere rente die gebaseerd zal zijn op het risico dat het uitlenen van (een deel van) het vermogen met zich mee kan brengen, de verwachte inflatie en de looptijd van de lening. Er zijn een heleboel manieren waarop je je geld kunt investeren binnen deze beleggingscategorie, onder andere door:

 • het aanbieden van een directe lening aan een particulier waarmee je zelf onderhandeld en zelf een schriftelijke overeenkomst opstelt met alle leenafspraken en -voorwaarden, zoals het aflossingsschema dat overeengekomen is en de rente die over de openstaande schuld betaald dient te worden,
 • het aangaan van een zogenaamde peer-to-peer leningen op speciale platforms zoals Prosper waar je tegen een klein percentage van een bepaalde lening (een deel van) je vermogen als krediet aan kunt bieden aan anderen.
 • De aankoop van aandelen, zoals obligaties en kasbons, die uit zijn gegeven door soevereine regeringen, gemeenten, bedrijven, non-profitorganisaties of andere derden.

In de praktijk blijkt dat, net zoals bij het investeren van geld in een bedrijf, dat wanneer je geld uit gaat lenen, de mogelijke jaarlijkse toename van je vermogen voor een deel af zal hangen van je eigen vaardigheden en kennis. Zo is het zelfs mogelijk om tegen bijna nul procent rente woningen aangekocht kunnen worden om vervolgens verhuurd te worden in de vorm van huurkoop aan gezinnen die eigenlijk niet in aanmerking komen voor het afsluiten van een hypotheek. Je dient dan echter wel zorgvuldig, gewiekst en verstandig te werk te gaan en alles tot in de puntjes te regelen en vast te leggen via officiële kanalen zoals een makelaar en een notaris. Uiteraard zul je altijd met een aantal risicofactoren rekening dienen te houden om te voorkomen dat je verlies lijdt. Ook zullen de leningen altijd gedekt dienen te worden door voldoende eigen vermogen.

Meer manieren om geld te investeren

Hoewel er nog een groot aantal andere manieren zijn die je aan kunt grijpen op het moment dat je geld wilt gaan investeren en een goed rendement binnen wilt halen, dan zijn er nog tal van wegen te bewandelen. Welke weg voor jou de meest ideale manier is om zoveel mogelijk uit je vermogen te halen, zal echter afhangen van een heleboel factoren, zoals je eigen kennis en vaardigheden op het gebied van geldzaken, het moment waarop je begint met het verdienen van geld en de kansen die op je pad komen.

Door je goed te laten informeren, en uiteraard ook zelf op zoek te gaan naar de nodige informatie, kun je ervoor zorgen dat je meer dan genoeg geld weet te vergaren om vervroegd met pensioen te gaan, een comfortabel te leven te lijden en je kinderen en kleinkinderen een goed gevulde trust nalaten die hen decennialang kan ondersteunen. Natuurlijk moet je ervoor waken om het te ingewikkeld te maken voor jezelf en dingen te doen die je (nog) niet begrijpt. Beter volg je het advies op van de grootste investeerders in de geschiedenis; wijk niet af van de regel om het simpel te houden zodat je een stuk zekerder bent over het behalen van de wenste resultaten, in plaats van te lijden onder talloze slapeloze nachten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20