Japanse nationale bank lonkt naar eigen cryptomunt

De nationale bank van Japan doet een technische haalbaarheidsstudie voor een eigen digitale munt.

Zowat alle centrale banken zitten samen over een digitale munt. Dat is het geval in de Verenigde Staten, Europa en China, maar nu ook in Japan. Bank of Japan heeft een Proof of Concept, een technische haalbaarheidsstudie zeg maar, voor een digitale yen. Wanneer en of de munt er komt, is nog niet duidelijk.

Samenwerking

Het resultaat van die studie staat te lezen in een publiek rapport. De testfase van de digitale munt moet nog doorlopen worden. Daarvoor wil Japan samenwerken met andere centrale banken. Volgens persagentschap Reuters gaat het om samenwerkingen met het VK, Europa, Japan, Canada, Zweden en Zwitserland.

Volgens Bank of Japan zijn er twee hindernissen die overwonnen moeten worden voor het land klaar is voor de digitale valuta. Universele toegang en veerkracht. Met universele toegang wordt bedoeld dat een digitale munt voor iedereen toegankelijk moet zijn, van de plattelandsboer tot de cityhopper.

65 procent van de Japanners heeft een smartphone, dat zijn cijfers uit 2018. Dat wil zeggen dat niet iedereen zomaar cryptovaluta kan aankopen en verkopen.

Veerkracht en blockchain

Veerkracht is dan weer de vraag naar hoe rampbestendig het systeem is. Dat is hier een technisch probleem: zal de elektriciteit bij aardbevingen en tsunamis intact blijven, zodat het systeem niet plat komt te liggen.

Blijft de centrale zorg of Japan zal gebruikmaken van een blockchain of van een gecentraliseerd systeem. Bij dat laatste liggen de transactiesnelheden hoger en is de capaciteit groter. Maar er is wel een centraal pijnpunt, een verkeerde druk op de knop en het systeem faalt. Dat is bij blockchain niet het geval.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20