Japan zet deur op een kier(tje) voor uitstel Olympische Spelen

De Olympische Spelen in Tokio van deze zomer kunnen uitgesteld worden naar het einde van het jaar. Dat verklaarde de bevoegde minister in het parlement in reactie op de onrust dat het coronavirus covid-19 het evenement zou verstoren.

‘Het contract verplicht ons om de Spelen te organiseren in 2020’, aldus Seiko Hashimoto. ‘Dat geeft ons in principe speling voor uitstel.’

Ze voegde er wel meteen aan toe dat de overheid momenteel niet afwijkt van de startdatum van 24 juli. De Spelen dit jaar volledig afblazen is een beslissing die enkel kan genomen worden door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Een dergelijk afstel zou een drama zijn voor de Japanners. Die zagen het budget voor de organisatie van het evenement in de loop van de afgelopen jaren fors oplopen. De oorspronkelijke begroting was 7 miljard euro, maar intussen kostten de voorbereidingen al een kleine 12 miljard euro.

IOC-topman Thomas Bach herhaalde dinsdag nog eens dat alle voorbereidingen nog steeds gericht zijn voor ‘succesvolle’ Olympische Spelen in Tokio.

Het zou nochtans niet het eerste grote event zijn dat noodgedwongen afgeblazen wordt. Eerder gingen grote beurzen zoals Mobile World in Barcelona en het Autosalon van Genève niet door. In de sportwereld is het plaatje voorlopig gemengd. In de Verenigde Arabische Emiraten werd de UAE Tour stilgelegd nadat er een besmetting in de koerskaravaan was vastgesteld. Maar in Italië, tot nader order de Europese broeihaard bij uitstek, gaan de grote koersen in de maand maart vooralsnog wel gewoon door.

Lees hier alles over de uitbraak van covid-19.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20