Japan zet in op hotelbouw maar komt te laat voor Olympische Spelen

De Japanse regering gaat via een leenprogramma en economische stimuli de bouw van 50 luxehotels ondersteunen. Die moeten in de toekomst het tekort aan hotelkamers opvangen. Alleen komt dit plan te laat voor het prangend tekort met de Olympische Spelen.

In 2019 ontving Japan maar liefst 31 miljoen internationale toeristen, dat is een vervijfvoudiging in vergelijking met 2011. Volgend jaar gaat het zo mogelijk nog harder, want dan komen er naar schatting 40 miljoen mensen over de vloer. Alleen al de Olympische Spelen zullen 10 miljoen toeristen trekken.

Voor al die bezoekers zijn er natuurlijk bedden nodig. Tijdens de periode van de Olympische Spelen, van 24 juli tot 9 augustus, zal er een tekort van 14.000 hotelkamers zijn in Tokio. De meeste luxehotels zijn ondertussen helemaal volgeboekt.

Prijzen swingen de pan uit

Ook de prijzen in budgethotels en op Airbnb springen de pan uit. De gemiddelde prijs per nacht op Airbnb bedraagt meer dan 800 dollar. En de bekende capsulehotels, die normaal 20 dollar per nacht kosten, drijven hun prijs op naar 150 dollar tijdens de Olympische Spelen.

Een capsulehotel in Japan. – EPA

Hoewel het aantal kamers de laatste jaren stevig opgeschroefd werd, blijkt het luxesegment het grootste pijnpunt. De meeste bezoekers zijn relatief welgesteld en willen behoorlijk logement. Het land telt echter slechts 32 vijfsterrenhotels, terwijl Thailand en Frankrijk bijvoorbeeld beter doen met 127 en 187 vijfsterrenhotels. De Verenigde Staten hebben er zelfs 793.

Nieuwe hotels te laat

En nu springt de Japanse overheid dus mee op de kar. Markant detail: de nieuwe hotelprojecten komen sowieso hopeloos te laat voor de Olympische Spelen. Zo was de opening van Four Seasons in Tokio voorzien voor juli, al wordt het erg krap. Ook een ander luxehotel moest de opening uitstellen van komende zomer naar ‘ergens in 2021’.

Maar er komen wel oplossingen voor die schaarste. Het Internationaal Olympisch Comité heeft namelijk een samenwerking met Airbnb afgesloten. Het verhuurplatform verbindt zich ertoe om extra gastheren en -vrouwen te vinden. En er komt een zwerm cruiseschepen naar Japan die zullen dienen als drijvende hotels.

Meer