Japan Airlines vliegt weldra op brandstof uit huishoudelijk afval

Luchtvaartmaatschappij Japan Airlines wil over anderhalf jaar starten met het gebruik van biobrandstoffen die op basis van huishoudelijk afval zijn geproduceerd. De ingreep maakt een onderdeel van de strategie van de maatschappij om haar emissies van broeikasgassen drastisch te verminderen. Dat hebben woordvoerders van Japan Airlines gemeld.

Eén jaar later zou ook All Nippon Airways willen beginnen met het gebruik van brandstoffen op basis van voedselafval.

San Francisco

Japan Airlines wil de biobrandstof gebruiken in de vliegtuigen die de verbinding tussen Japan en de Verenigde Staten verzorgen. De biobrandstof zal daarbij getankt worden op de luchthaven van San Francisco. De leveringen gebeuren immers door het Amerikaanse bedrijf Fulcrum BioEnergy, dat eveneens in de Amerikaanse staat Californië is gevestigd.

Het Japanse concern investeerde twee jaar geleden ongeveer 900 miljoen yen (7,3 miljoen euro) in Fulcrum. De luchtvaartmaatschappij deed in het verleden al occasioneel beroep op leveringen met biobrandstoffen. Dat zal in de toekomst echter op regelmatige basis gebeuren.

Tegen het midden van deze eeuw wil Japan Airlines de uitstoot van koolstofdioxide tot nul herleiden. Daarvoor wil de maatschappij beroep doen op de introductie van vliegtuigen en brandstoffen met een kleinere ecologische voetafdruk. Het bedrijf zou echter tevens de aankoop van emissierechten bij andere luchtvaartmaatschappijen overwegen.

Verlies

Japan Airlines maakte recent bekend met een kapitaaloperatie een bedrag van 1,35 miljard euro te willen ophalen. Die middelen moeten de maatschappij helpen om de impact van de coronapandemie, die zwaar op de luchtvaart weegt, op te vangen.

Daarbij zou een bedrag van 800 miljoen euro worden voorzien voor de aankoop van energie-efficiënte vliegtuigen. Onder meer wil de maatschappij een aantal exemplaren van de Airbus A350 aankopen. Die toestellen zouden in de plaats van het meer vervuilende type Boeing 777 moeten komen.

Japan Airlines leed tijdens de eerste helft van dit boekjaar een verlies van 1,29 miljard euro, tegenover een winst van 440 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 74 procent tot 1,57 miljard yen.

De Japanse maatschappij zegt over het volledige jaar een verlies van ruim 1,95 miljard euro te verwachten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20