Jan Zeeman, oprichter textielketen Zeeman, overleden

De familie van Zeeman-oprichter Jan Zeeman maakte woensdagochtend bekend dat hij de dag ervoor op 78-jarige leeftijd is overleden. De Nederlandse ondernemer richtte zijn eerste kledingwinkel op in 1967. Bij zijn pensionering overzag hij een imperium van 1250 winkels in zes landen.

Zeeman gaf de dagelijkse leiding van Zeeman Groep uit handen in 1999, maar was tot zijn dood wel nog eigenaar van het concern, samen met zijn drie zonen. Volgens het zakenblad Quote behoorde Jan Zeeman met een geschat vermogen van ruim 800 miljoen euro tot de 25 rijkste Nederlanders. Vandaag heeft Zeeman Groep bijna 1300 winkels in zeven Europese landen. 

Jan Zeeman – foto Zeeman

De textielketen die naar eigen zeggen staat voor ‘goede kwaliteit voor een lage prijs’, kwam regelmatig in de media omdat het bedrijf het niet zo nauw zou nemen met kinderarbeid en arbeidsomstandigheden in de landen waar de kleding geproduceerd wordt. De laatste jaren werden wel stappen ondernomen richting meer transparantie en een verbetering van de arbeidsomstandigheden. 

Afgelopen jaren sloten steeds meer winkels in België en Nederland, terwijl er in Zuid-Europa voornamelijk filialen bijkwamen. 

Het afscheid zal in besloten kring gebeuren, laat de familie weten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20