Jack Dorsey: “Cryptoproject van Meta was tijdverspilling, want er bestaat al een breed aanvaarde cryptomunt: Bitcoin”

Volgens Jack Dorsey, de CEO van betaalbedrijf Block (ex-Square) en voormalig topman van Twitter, zijn er lessen te trekken uit de mislukte poging van Meta (ex-Facebook) om een eigen digitale munt te lanceren.

Dorsey predikt al jaren dat Bitcoin de meest geschikte digitale munt is om de munteenheid van het internet te worden en was daarom een logische gast op het online seminarie van MicroStrategy, een Amerikaans techbedrijf dat vooral bekend is als grote belegger in Bitcoin.

In een gesprek met MicroStrategy-CEO Michael Saylor gaf Dorsey ongevraagd zijn visie op het nieuws rond Diem (voorheen Libra). Dat was de digitale munt die Facebook (inmiddels omgedoopt tot Meta) hoopte te lanceren. Meta-baas Mark Zuckerberg besliste echter tot de verkoop van de achterliggende technologie, wat doet vermoeden dat een eigen digitale munt voor Facebook en Instagram – minstens voor even – geen prioriteit is.

Dorsey: “Ze probeerden een munteenheid te creëren die eigendom was van Facebook – waarschijnlijk om de juiste redenen, waarschijnlijk om nobele redenen – maar er waren ook enkele redenen die erop wezen dat ze probeerden steeds meer mensen op het Facebook-ecosysteem te krijgen.”

“Ze kozen voor die weg, in plaats van een open protocol en standaard zoals Bitcoin te gebruiken.”

Verkeerde mindset

“Hopelijk hebben ze veel geleerd, maar ik denk dat er veel tijd en moeite is verspild. Die twee of drie jaren, of hoe lang het ook is geweest, hadden besteed kunnen worden aan het toegankelijker maken van Bitcoin voor meer mensen over de hele wereld, wat ook ten goede zou komen aan hun Messenger-product, Instagram en WhatsApp.”

Volgens Dorsey ging het om een verkeerde manier van denken. “Je moet het netwerk niet willen bezitten. Het moet een open en bruikbaar systeem zijn waar iedereen – waar ook ter wereld – aan kan meebouwen.”

Het volledige gesprek tussen Michael Saylor en Jack Dorsey is hier te herbekijken.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.