Meta’s cryptoproject wordt verkocht, maar Zuck is nog niet klaar met digitale munten

Diem, het cryptoproject van het moederbedrijf van Facebook, is verkocht. Silvergate Capital, een bank die al de stap naar crypto zette, legde in totaal 182 miljoen dollar neer, 132 miljoen in aandelen en 50 miljoen cash erbij. Toch moet uit de verkoop niet geconcludeerd worden dat Meta crypto opgeeft.

Alan Lane, CEO van Silvergate Capital, vertelde gisteren nog aan CNBC dat zijn bedrijf hoopte om tegen eind dit jaar een eigen stablecoin te lanceren. Door de overname van Diem lijkt het zo lang niet te moeten wachten. Eerder kocht Silvergate Capital zich al in bij Diem, om van in de cockpit te kunnen leren hoe zo’n project werkt.

Al langer deden de geruchten de ronde dat Meta haar stablecoin, waarvan de koers 1:1 moest gelijk lopen met de Amerikaanse dollar, van de hand wou doen. Al sinds de lancering in juni 2019 liep het Libra-project, dat werd hernoemd naar Diem, niet van een leien dakje. Oorspronkelijk was het plan om het als ‘gewone’ cryptomunt te koppelen aan een paar munten wereldwijd. Maar de Libra werd een stablecoin, die je in een Calibra-wallet (daarna omgedoopt tot Novi) kon bewaren.

Struikelblokken van bij de start

Van de Libra Association, die het project leidde, maakten enkele grote bedrijven, waaronder PayPal, Mastercard en eBay, deel uit. Vier maanden na de bekendmaking van Libra stapten acht partners echter uit het project.

Ook op managementniveau liep het niet lekker: zo zag Meta de ene na de andere directeur afscheid nemen van de crypto-afdeling, waaronder David Marcus. Laatstgenoemde had als voormalig voorzitter van PayPal en hoofd van de Messenger-afdeling bij Facebook het Libra-project mee uit de grond gestampt.

De verkoop van de cryptomunt (en de bijhorende technologie en projecten) betekent echter niet dat Facebook crypto opgeeft. Want ook in de metaverse, een digitale wereld, is crypto alomtegenwoordig. En net Facebooks ambities in die digitale wereld hebben CEO Mark Zuckerberg ertoe aangezet de naam te veranderen in Meta.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.