De doodsteek voor het cryptoproject van Meta? Mede-oprichter van Diem stapt op

David Marcus, topmanager bij Meta en ontwikkelaar van Zuckerbergs eigen cryptomunt, stapt op na zeven jaar dienst. Wat betekent dit voor de toekomst van Meta-munt Diem?

In 2014 stapte David Marcus over van PayPal naar Facebook, waar hij verschillende jaren de leiding over Messenger zou nemen. In 2018 richtte hij vervolgens het blockchain-departement van Zuckerbergs bedrijf op. Daar bouwde hij onder andere aan Novi, de cryptowallet van het bedrijf dat in oktober gelanceerd werd. Marcus werkte er ook aan Diem, de eigen cryptomunt van Meta die voorheen bekend stond als het Libra-project.

Diem van de grond krijgen, bleek een grotere uitdaging voor Marcus en Meta dan initieel gedacht. Sinds het project in 2019 met veel media-aandacht werd aangekondigd, werd het debuut van de cryptomunt steeds opnieuw uitgesteld. 

Dat komt vooral omdat Amerikaanse regelgevers, die bezig zijn met “Big Tech” aan te pakken, geen zin hadden om een stablecoin van Meta toe te laten. Diem is namelijk een cryptomunt die de koers van de Amerikaanse dollar volgt en zou gebruikt worden voor e-commerce-uitgaven op Meta-platformen.

Een onafhankelijk project met Meta als partner

Diem werd de laatste maanden getransformeerd in een onafhankelijk project, hoewel Meta nog steeds betrokken blijft als een partner. Maar nu lijkt de doodsteek voor het hele project nabij, omdat Marcus, een cruciale speler in de ontwikkeling van de munt, deze week aankondigde dat hij andere “ondernemersbelangen” wil nastreven.

Marcus liet weten dat hij tegen het einde van dit jaar Meta zal verlaten. Stephane Kasriel, een productontwikkelaar bij Novi, zal zijn rol in de fintechprojecten van Meta overnemen.

“Hoewel er nog zoveel te doen is op het moment dat we net een belangrijke mijlpaal hebben gehaald met de lancering van Novi, …, heeft mijn ondernemers-DNA mij te vaak geprikkeld om het te blijven negeren”, verklaart Marcus dinsdag in een blogpost die hij deelde op Twitter.

Rol van Meta in de financiële wereld is een groot vraagteken

Dat het vertrek van Marcus nog meer schade zal toebrengen aan het cryptoproject van Meta valt niet te ontkennen. Tijdens zijn carrière bij Facebook/Meta was hij dan ook een van de meest vertrouwde werknemers van CEO Mark Zuckerberg. Toen hij in 2014 de leiding over Messenger overnam, toverde hij de berichtendienst om in één van de meest succesvolle standalone apps van het bedrijf.

Toch denken vele experts dat Marcus bij Meta vooral zal herinnerd worden vanwege zijn leiderschap in de verschillende cryptoprojecten. De toekomst van Meta’s rol als een speler in de financiële wereld lijkt op dit moment dus een groot vraagteken.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20