Jaarlijkse wereldwijde CO2-uitstoot voor het eerst stabiel: ‘Hoopgevend’

Voor het eerst in een decennium is de wereldwijde CO2-uitstoot op ongeveer hetzelfde niveau als het jaar voordien gebleven. Het stemt het Internationaal Energieagentschap (IEA) hoopvol dat de piek voorbij is.

Dat de jaarlijkse uitstoot van koolstofdioxide stabiel blijft, is deels de verdienste van de Verenigde Staten en de Europese Unie. In die landen liep het gebruik van steenkool – de meest vervuilende brandstof – met 15 tot 25 procent terug. Volgens het IEA is het ook opvallend dat de totale hoeveelheid emissies van het Westen terugloopt tot het niveau van de jaren 1980.

‘Transitie naar schone energie’

Fatih Birol, de directeur van het Internationaal Energieagentschap, ziet verschillende oorzaken voor de stagnering. Een sterke groei in wind- en zonne-energie, een transitie van steenkool naar aardgas en een verhoogd gebruik van kernenergie, om er maar enkele te noemen. ‘De overgang naar schone energie komt er nu echt door’, zegt hij aan de Britse zakenkrant Financial Times. ‘Ik ben hoopvol dat de piek aan emissies nu zal afnemen.’

Maar de topambtenaar laat er geen twijfel over bestaan: we zijn er nog lang niet. Birol benadrukt dat de CO2-uitstoot forser omlaag moet om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. ‘Maar de eerste stap is natuurlijk om de uitstootgroei te stoppen. Daarvoor hebben we de vereiste technologie en we moeten die dan ook gebruiken’, klinkt het.

Investeringen blijven nodig

Volgens Birol tonen de nieuwe cijfers zelfs aan dat de overheden nog een tandje bij kunnen steken. ‘Ze zetten alles op alles om de CO2-uitstoot van de energiesector terug te dringen, maar mogen daarbij de transportsector en de zware industrie ook niet vergeten’, zegt hij nog. Het IEA herhaalt nog dat ambitieus beleid en dito investeringen nodig zijn.

Ten slotte nog een belangrijke kanttekening. De Verenigde Staten, Europese Unie en ook Japan leveren mooie prestaties, al kan dat niet van iedereen gezegd worden. De CO2-uitstoot in de rest van de wereld is nog altijd stevig in opmars, met een hoofdrol voor Azië. Liefst 80 procent van de bijkomende uitstoot, 400 miljoen ton in 2019, is afkomstig uit steenkoolverslindende Aziatische landen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.