2022 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar wanneer de hoop op een verlenging van 2021’s enorme stierenmarkt verdampte. Nadat Bitcoin op 10 november 2021 nog rond het hoogtepunt van 69.000 dollar koerste, verloor de cryptomarkt dit jaar zo’n 65 procent van zijn waarde. Maar voor de pioniers van gedecentraliseerde fintech is de droom nog lang niet uiteengespat. Zij zien de huidige berenmarkt als een onvermijdelijke correctie na het “gratis geld” van centrale banken en bouwen verder aan hun sector in afwachting van betere tijden.
Het jaar van de lessen voor crypto
Waarom is dit belangrijk?
Naast enorme waardeverliezen liep crypto in 2022 ook serieuze reputatieschade op. Cryptobedrijven kwamen de afgelopen maanden vooral in het nieuws door hun ondergang in frauduleuze omstandigheden. Meesteroplichter Sam Bankman-Fried, ooit het boegbeeld van goedaardige en ultra-succesvolle crypto-ondernemers, komt nu enkel geboeid in beeld. Wat er nog rest van de sector heeft heel wat te bewijzen in 2023.2022 was voornamelijk een jaar van teleurstellende dieptepunten voor crypto, zo meent ook Roy van Krimpen, Regional Lead bij ‘s werelds grootste cryptobeurs Binance. Vooral het leed van de beleggers die getroffen werden door de ondergang van cryptomunt LUNA, leenplatform Celsius, hefboomfonds Three Arrows Capital en cryptobeurs FTX tekende het jaar. Volgens hem waren de weinige highlights dan ook zaken onder de radar die crypto-adoptie aandrijven, en waar verder aan gebouwd wordt. “Binance blijft ook nog steeds groeien. Zo hebben we momenteel 600 vacatures openstaan”, zegt van Krimpen. “Het aantal nieuwe gebruikers groeit nu minder snel, maar we zien nog steeds hoge cijfers.”
De veiligheid van de beleggingen van die gebruikers is nu de absolute prioriteit van cryptobeurzen zoals Binance. Door in te zetten op security en compliance met cryptoreguleringen, die opeens als paddenstoelen uit de grond schieten, hopen de cryptofirma’s het vertrouwen van bang gemaakte investeerders terug te winnen. Zo investeerde Binance onlangs in de Belgische walletmaker NGRAVE. Met hun toestellen kunnen beleggers de toegangssleutels tot hun cryptomunten veilig offline opslaan.
“Het overkoepelende woord van dit jaar is security. Er zijn de afgelopen maanden een aantal zaken gebeurd die aantonen dat de markt nog niet volwassen genoeg is en dat de veiligheid in crypto nog steeds op meerdere manieren kan aangescherpt kan worden”, zo vervolgt van Krimpen. Volgens hem zal dit uiteindelijk leiden tot positieve evoluties binnen de cryptowereld. “Er komt nu meer aandacht voor de oplossingen; beter beleid bij de marktleiders van de sector, de regulering van de overheden die opgetrokken wordt, en ten slotte gaan beleggers zichzelf beter beschermen door hun fondsen te verdelen en meer in te zetten op betrouwbare wallets”, zegt van Krimpen.
Ondertussen neemt na het FTX-drama de druk op gecentraliseerde cryptobeurzen zoals Binance toe om transparanter te zijn. Het bedrijf deelde heel snel na de FTX-crisis een zogenoemde “proof-of-reserves”. “Via zo’n ‘Merkle Tree’ kunnen beleggers online toekijken welke reserven een cryptobeurs precies aanhoudt”, licht van Krimpen toe. Zo’n “proof-of-reserves” kan niet volledig bewijzen dat de financiën van een cryptobeurs volledig in orde zijn, maar zou wel enig vertrouwen bij beleggers moeten herstellen. De tweede stap is een bredere audit die moet aantonen of Binance al dan niet forse schulden heeft. “Het vereist iets meer tijd om een bedrijf met de omvang van Binance op die manier volledig te onderzoeken”, meent van Krimpen.
2023: een ellendige periode van wachten?
Ook voor CryptoSchool-oprichter en crypto-auteur Gwen Busseniers was de technologische vooruitgang binnen crypto het absolute hoogtepunt van dit jaar. Zo werd de langverwachte “Merge-update” van Ethereum dit jaar doorgevoerd, wat het stroomverbruik van dat blockchainsysteem fors minimaliseerde en zo demonstreerde dat crypto wel degelijk duurzaam kan zijn.
“Voor mensen die crypto shorten was het een bijzonder goed jaar”, zegt Busseniers lachend. “Voor andere cryptobeleggers was dit echter het begin van de ergste bear market die we ooit hebben gezien”, zegt ze. Volgens de crypto-expert kijken beleggers nu aan tegen een ellendige periode van wachten tot de wereldeconomie bijdraait, tot de oorlog in Oekraïne afloopt, en tot de problemen met de globale toeleverketens van de baan zijn. “Daarna verwacht ik dat crypto, net als de beurzen, zal omschakelen en opnieuw een hoge correlatie met techaandelen zal vertonen”, meent Busseniers.
“Het FTX-verhaal was voor mij echt een criminele inbreuk binnen de cryptowereld. Op de aandelenmarkt mag je ook niet je eigen aandeel gebruiken als onderpand, zoals FTX deed met zijn eigen cryptomunt FTT. Ze hadden moeten beseffen dat dit een zeer gevaarlijke manier is om je bedrijf te runnen”, gaat Busseniers verder. De imagoschade van crypto door dit fiasco is enorm, denkt ze. “Het kan jaren duren om hiervan te herstellen. Het is nu aan wetgevers om aan cryptobedrijven dezelfde vereisten op te leggen dan aan traditionele financiële bedrijven”, meent Busseniers.
De crypto-expert houdt ook een oogje op andere problemen binnen de cryptomarkt. Zo zijn er bepaalde cryptomunten wiens dominantie de sector mogelijk in de problemen kan brengen. “De winnaar van dit jaar was stablecoin Tether (USDT). Deze munt blijft 45 tot 50 procent van het marktaandeel binnen stablecoins aanhouden”, zegt Busseniers. Stablecoins zoals Tether proberen de koers van fiatgeld te volgen, maar zijn nooit happig geweest om de samenstelling van hun reserven te delen met overheden. “Door een uitspraak van een rechtbank in de Amerikaanse staat New York moet Tether nu elk kwartaal hun reserven aantonen. Dat is een goede zaak, maar ik zou graag een kwalitatieve concurrent van Tether zien opduiken. Mogelijk kan stablecoin USD Coin (USDC) die rol ooit vervullen”, besluit Busseniers.
“Haal je geld onmiddellijk van cryptobeurzen af”
Levi Haegebaert, Belgisch Bitcoinauteur en organisator van de Future of Bitcoin Conference, reflecteerde na de implosie van FTX vooral over hoe beleggers hun cryptomunten feitelijk beheren. Trouwe aanhangers van Bitcoin hamerden namelijk al jarenlang op het feit dat wie zijn eigen toegangssleutels tot zijn crypto niet in handen heeft, eigenlijk niet eigenaar is van zijn crypto. “Not your keys, not your crypto”, luidt de lijfspreuk. “Door het FTX-fiasco is nogmaals bewezen dat dit een belangrijke les is. Dit jaar draaide echt rond self custody, ofwel het individuele bezit van digitale activa. Haal je geld onmiddellijk van cryptobeurzen af”, zegt Haegebaert.
“Niemand had begin dit jaar gedacht dat Tomorrowland-sponsor FTX overkop zou gaan. Als meer mensen aan self custody hadden gedaan, zou de schade minder groot geweest zijn. Door cold storage (offline wallets, red.) te gebruiken, ben ik nog nooit zelfs maar 1 Satoshi (de kleinste fractie van 1 Bitcoin, red.) kwijtgeraakt en slaap ik op beide oren ‘s nachts. Als je je crypto op beurzen laat staan, wordt het bovendien ook makkelijker om die munten te shorten op de markt, wat bijdraagt aan de volatiliteit van crypto”, zegt Haegebaert. Cryptobeurzen die nu zelf een vorm van self custody aanreiken, nemen ongetwijfeld een stap in de goede richting, denkt de Bitcoinauteur.
Wat volgens Haegebaert momenteel ontbreekt in de cryptosector, zijn cold wallets die gebruiksvriendelijk zijn voor beginners. De huidige producten kan je niet gaan aanbieden aan de gemiddelde belegger omdat ze zo primitief overkomen, denkt hij. Er zouden bovendien ook te veel ingewikkelde manieren bestaan om crypto te ontvangen. “Wat Jack Dorsey op dat vlak met zijn cryptobedrijf Block (het voormalige Square, red.) probeert te ontwikkelen, een simpel systeem waarbij er via eenzelfde QR-code supersnel Bitcoin kan verstuurd worden, is briljant. De grootste uitdaging blijft dus voorlopig de verbetering van de gebruikerservaring”, besluit Haegebaert.
Wellicht geen nieuwe all-time highs in 2023
Wanneer we deze cryptopioniers vroegen hoe de cryptomarkt er volgend jaar zal uitzien, kregen we telkens een voorzichtig maar toch lichtjes optimistisch antwoord.
“Zijn cryptomunten een prijsbodem aan het vormen? Ongetwijfeld. Hebben we de bodem al gevonden? Daar ben ik nog niet zeker van. Ik wacht op een duidelijk teken dat de koersen opnieuw stijgen. Dit hangt sterk af van de wereldeconomie”, beweert Gwen Busseniers.
“We zagen na het FTX-fiasco dat de marktwaarde van crypto verrassend weinig daalde, wat aanduidt dat er misschien een soort bodem op de prijzen is bereikt. Daarnaast kwamen er heel wat institutionele beleggers bij die niet snel wegtrekken uit de markt. Vervolgens denken we dat er een aantal wegen worden bewandeld om beleggers beter te beschermen tegen fraude”, deduceert Binance-topman Roy van Krimpen.
Levi Haegebaert stelt zich ook vragen bij een snelle heropleving van crypto in 2023 en stelt zich bovendien vragen over de traditionele koerscyclus van Bitcoin. “Ik denk dat we volgend jaar nog geen nieuwe all-time highs zullen zien. De internationale markten zijn daarvoor ook nog te onrustig. Het wordt interessant om te volgen of de Bitcoin-halving in 2024 nog steeds een grote impact zal hebben op de koersen. (Om de vier jaar wordt de miningbeloning van Bitcoin gehalveerd door het systeem van de cryptomunt. Deze halving zorgde historisch gezien telkens voor een forse koersstijging vanwege een opeenvolgende aanbodschok, red.) Volgens mij is die traditionele dynamiek van Bitcoins koers inmiddels gewijzigd door de recente enorme opkomst van de Bitcoin-derivatenmarkt.”
(kg)