Binance-CEO CZ heeft “2 grote lessen” voor cryptobedrijven na implosie FTX

Changpeng ‘CZ’ Zhao waarschuwt dat cryptobeurzen grote reserves moeten aanhouden om digitale activa te ondersteunen.

Waarom is dit belangrijk?

‘s Werelds grootste cryptobeurs Binance begon deze week met het dumpen van cryptomunt FTT. Dat is de hoofdmunt van cryptobeurs FTX, die door statistiekenplatform CoinMarketCap lange tijd werd gerangschikt als de nummer 2 in de wereld. De massale sell-off van FTT zorgde voor een bankstormloop op FTX, die het bedrijf niet aankon omdat het te weinig reserves aanhoudt. Binance wist daar blijkbaar van en wil nu FTX overnemen. Het is niet de eerste keer dat problemen met voldoende onderpand een cryptobedrijf nekken.

Brute wake-up call: Nadat Binance de implosie van rivaal FTX veroorzaakte, komt CZ op de proppen met belangrijk advies voor andere cryptobeurzen.

  • “Gebruik nooit een token dat je gemaakt hebt als onderpand”, zo begint CZ op Twitter. De cryptomiljardair meent verder dat Binance nooit zijn eigen beursmunt BNB heeft gebruikt als onderpand en nog nooit schulden is aangegaan.
  • “Leen niet als je een cryptobedrijf runt. Gebruik kapitaal niet ‘efficiënt’. Hou een grote reserve aan”, klinkt het nog. Volgens CZ doen cryptobeurzen best niet aan fractioneel bankieren, maar zorgen ze beter dat alle activa gedekt blijven. De liquiditeit op de cryptomarkt zou namelijk veel te hoog zijn.

Wat nu? Binance wil voor de dag komen met transparantie over zijn eigen reserves om zo het vertrouwen in de cryptomarkt recht te houden.

  • De cryptobeurs wil gebruik maken van de blockchaintoepassing Merkle Trees om een zogenoemde “proof-of-reserves” in te voeren. Hierdoor zouden beleggers kunnen controleren hoe de reserves van Binance juist in elkaar steken. ”Binance zal binnenkort beginnen met proof-of-reserves. Volledige transparantie”, zweert CZ.
  • Sergey Nazarov, CEO van smart contract-netwerk Chainlink, meent dat dergelijke “proof-of-reserves” in de toekomst essentieel zullen worden in de cryptosector om het vertrouwen van beleggers te behouden na het zoveelste insolventiefiasco.

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried niet langer miljardair?

Pijnlijk: Bankman-Fried, ooit de reddende engel van vele cryptobedrijven tijdens het aanbreken van de berenmarkt, tuimelt uit de Bloomberg Billionaire Index.

  • Voor de implosie van FTX’ cryptomunt was het aandeel van Bankman-Fried in de cryptobeurs zo’n 6,2 miljard dollar waard. Hij bezat ook de handelsonderneming Alameda Research, dat zo’n 7,4 miljard dollar waard zou geweest zijn.
  • Volgens Bloomberg zouden die twee bedrijven nu net geen 1 miljard dollar waard zijn.
  • Het fortuin van de cryptopionier zakte dinsdag binnen de 24 uur tijd met zo’n 94 procent. CZ blijft ondertussen de 84e positie op de Billionaire Index behouden.
De 7-daagse koers van de FTT-munt. (Screenshot CoinMarketCap)

(fjc/lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.