Binance koopt cryptobeurs FTX na onrust, Bitcoin krijgt forse klap

Cryptoplatform Binance koopt concurrent FTX. Een opmerkelijk besluit, want er is grote onrust ontstaan in de cryptowereld rond het handelsplatform nadat Changpeng Zhao, hoofd van de rivaliserende beurs Binance, zondag onthulde dat zijn bedrijf door FTX uitgegeven tokens zou liquideren vanwege niet-gespecificeerde ‘recente onthullingen’.

Het interne token van de cryptobeurs verloor dinsdag een derde van zijn waarde en sleepte andere belangrijke digitale activa in zijn val mee.

Volgens gegevens van CoinMarketCap stond Bitcoin om 20u45 met een dagverlies van 12 procent op de tabellen en dobberde ’s werelds populairste digitale munt rond de 18.000 dollar. De koers van Ethereum stond de voorbije 24 uur 17 procent in het rood en is gezakt naar 1.330 dollar.

Liquiditeitstekort

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried hield het op valse geruchten, maar dat heeft de onrust niet doen wegnemen. Dat er zorgen waren over de solvabiliteit van FTX is niet verwonderlijk, nadat eerder dit jaar als gevolg van de cryptocrash nogal wat cryptobedrijven in de problemen zijn gekomen.

Nu bevestigt Binance dat er een groot liquiditeitstekort dreigde en FTX om hulp heeft gevraagd. “Om onze gebruikers te beschermen, hebben we een niet-bindende intentieverklaring getekend met als doel om heel FTX.com over te nemen.”

FTX is geen kleintje. Het platform heeft zijn hoofdkantoor op de Bahama’s en had eerder dit jaar minstens een miljoen gebruikers. De oprichters leerden elkaar kennen bij het MIT, de technische universiteit bij Boston. Zij kochten onlangs een groot aantal cryptobedrijven op.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.