2022 was het jaar waarin we moesten afkicken van gratis geld

2022 zal voor verschillende redenen een opmerkelijke passage zijn in de geschiedenisboeken. Zo luidde dit jaar onder meer de start van de oorlog in Oekraïne in, met torenhoge energieprijzen als gevolg. Maar ook de plotse ommekeer in het rentebeleid van de centrale banken drukte zijn stempel op ons financiële leven.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat de centrale banken ruim een decennium een soepel geldbeleid hebben gevoerd, hebben ze dit jaar het geweer van schouder veranderd. Zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank (ECB) hebben in een recordtijd de rentes opgetrokken. Volgens critici hebben de voorzitters van die monetaire instellingen veel te lang gewacht om het geweer van schouder te veranderen, waardoor ze plots zeer hard aan de handrem moesten trekken.

De details: De centrale banken willen met een verstrakkend geldbeleid de wind uit de zeilen van de torenhoge inflatie halen.

  • In Europa is die voornamelijk het gevolg van de torenhoge energieprijzen. In de Verenigde Staten ligt dan weer een oververhitte arbeidsmarkt aan de basis van de geldontwaarding.
    • De ECB heeft de rente in totaal al met 250 basispunten opgetrokken. De depositorente - de rente die de banken ontvangen op de deposito's die ze stallen bij de nationale centrale banken -
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer