Italië voert coronapasverplichting voor alle werknemers in

Italië gaat vanaf volgende maand eisen dat alle Italiaanse werknemers een geldig coronapaspoort hebben. De regering van premier Mario Draghi verwerkelijkt hiermee één van de strengste beleidsmaatregelen inzake vaccinatie in Europa.

Tijdens een kabinetsvergadering op donderdag werd de maatregel goedgekeurd. De regel geldt voor alle werknemers in de openbare en de particuliere sector en gaat op 15 oktober in. Werknemers kunnen boetes tot 1.500 euro krijgen als ze zich niet aan de regels houden, terwijl werkgevers die hun werknemers niet controleren tot 1.000 euro mogen ophoesten.

Regelgeving voor een breder gebruik van het paspoort – ook wel de “groene pas” genoemd – stuitte op hevig verzet van rechtse partijen. Met name de Liga van Matteo Salvini, die nochtans de regering van Draghi steunt, tekende bezwaar aan.

Overwinning voor Draghi

De goedkeuring van de regering voor de verplichting om vaccinatie, een Covid-besmetting in het verleden of een recente negatieve test aan te tonen, alvorens toegang te krijgen tot werkplaatsen, betekent een overwinning voor premier Draghi, schrijft Bloomberg. “Super Mario”, de voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft aangegeven dat hij openstaat voor het verplicht stellen van inentingen als de vaccinatiecampagne van Italië mislukt.

Bijna 75 procent heeft al twee vaccinaties gehad

Het nieuwe groene pasmandaat zal gevolgen hebben voor ongeveer 18 miljoen werknemers. Covid-tests zullen gratis zijn voor wie niet kan worden gevaccineerd en tegen lage kosten voor alle anderen.

Bijna 75 procent van de mensen in Italië die hiervoor in aanmerking komen, hebben reeds twee vaccinaties tegen Covid-19 gehad. En ongeveer 46 procent van de mensen tussen 12 en 19 jaar oud zijn al dubbel gevaccineerd, volgens het Ministerie van Volksgezondheid.

Als tegenwicht voor de nieuwe ingrijpende eis zei de regering dat zij de regels inzake sociale afstand en beperkingen op het bijwonen van culturele en sportlocaties zal herzien.

Verstrenging van de eisen wereldwijd

Een aantal andere landen verstrengt de eisen nu de vaccinatiegraad begint af te nemen. De Amerikaanse president Joe Biden heeft nieuwe mandaten aangekondigd voor federale werknemers en aannemers, werknemers in de gezondheidszorg en veel werknemers bij particuliere bedrijven.

Ook in Slovenië is sinds eergisteren een coronapas verplicht om te gaan werken. In Griekenland moeten werknemers die niet gevaccineerd zijn zich wekelijks laten testen, op eigen kosten, weet VRTNWS

Lees ook: Hackers vallen reserveringssysteem COVID-19-vaccinatie aan in Italië

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20