Biden verplicht vaccinatie of wekelijkse coronatest voor werknemers grote bedrijven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft ingrijpende coronamaatregelen aangekondigd die onder andere werknemers van grote bedrijven verplichten zich te laten vaccineren of zich wekelijks te laten testen op Covid-19. De maatregelen zouden gevolgen hebben voor zo’n 100 miljoen Amerikanen.

Biden zei donderdag in een speech dat het Amerikaanse ministerie van Arbeid een tijdelijke noodnorm ontwikkelt die alle werkgevers met meer dan 100 werknemers zal verplichten ervoor te zorgen dat hun werknemers worden gevaccineerd of wekelijks getest.

De verplichte vaccinatie zou ook gelden voor de zowat 4 miljoen ambtenaren van de federale overheid en werknemers van onderaannemers in dienst van de staat. 17 miljoen werknemers in de gezondheidszorg vallen ook onder dezelfde maatregel.

“Zomer van vrijheid”

Hoeveel ambtenaren nog niet gevaccineerd zijn in het Witte Huis is onduidelijk. Woordvoerster Jen Psaki zei dat de individuele federale agentschappen vaccinatiestatistieken bijhouden voor hun werknemers en weigerde donderdag cijfers te geven.

Eerder dit jaar had Biden een “zomer van vrijheid” van het virus beloofd, maar de Delta-variant heeft het aantal besmettingen zien stijgen. Hij wordt ervan beschuldigd de zeer besmettelijke variant en de onbuigzaamheid van miljoenen ongevaccineerde Amerikanen te hebben onderschat.

De nieuwe golf, in combinatie met de chaotische terugtrekking van Amerika uit Afghanistan, dreigt Biden blijvende politieke schade toe te brengen.. Zijn goedkeuringscijfer is in verschillende opiniepeilingen gedaald tot onder de 50 procent.

Geen persoonlijke keuze

De president legde in zijn speech de schuld voor de aanhoudende coronacrises in de Verenigde Staten bij de 25 procent van de bevolking die niet zijn gevaccineerd en bij de politici die volgens hem “actief bezig waren om de strijd tegen Covid-19 te ondermijnen”.

Biden zei dat zijn nieuwe vaccinatiebevelen niet over vrijheid of persoonlijke keuze gingen. “Het gaat erom jezelf en de mensen om je heen te beschermen – de mensen met wie je werkt, de mensen om wie je geeft, de mensen van wie je houdt. Mijn taak als president is om alle Amerikanen te beschermen.”

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20