Hackers vallen reserveringssysteem COVID-19-vaccinatie aan in Italië

Hackers hebben de IT-systemen van het bedrijf dat de COVID-19-vaccinatieafspraken voor de regio Lazio rond Rome beheert, aangevallen en platgelegd. Dat zei de regionale overheid op zondag.

Waarom is dit belangrijk?

Een hoop burgers vrezen dat de Green Pass die moet aantonen dat je geen Covid-19 hebt, het leven zal verdelen en zal leiden tot onnodige discriminatie.

Via een Facebook-post liet de lokale overheid van Lazio weten dat er een krachtige hackeraanval had plaatsgevonden op de CED (een database). In de post liet ze weten dat de aanval toen nog volop aan de gang was.

Het onderwerp van de aanval was het gezondheidsportaal en het vaccinatienetwerk. Alle systemen waren gedeactiveerd. De overheid vreest dat deze aanval een vertraging van het vaccinatiewerk kan betekenen.

De gezondheidsmanager van de regio Lazio noemde de aanval zeer ernstig.

Reactie op de Groene Pas

Volgens ANSA (het algemeen persbureau van Italië) onderzoeken de Italiaanse politie en het openbaar ministerie in Rome de zaak. Mogelijk kunnen zij een onderzoek instellen om te weten te komen wie achter de aanval zit.

De aanval komt er nadat Italië onlangs heeft aangekondigd vaccinatiebewijs te verplichten voor een hele reeks activiteiten. Het land treedt daarmee in de voetsporen van Frankrijk.

De maatregel leidde tot een reeks protesten in heel Italië. Een groot deel van de burgers is tegen de invoering van de zogenaamde Groene Pas, die aantoont dat mensen zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of hersteld zijn van COVID-19.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20