Is TikTok binnenkort verboden in de VS? Huis van Afgevaardigden stemt over wetsvoorstel

In de Verenigde Staten stemt het Huis van Afgevaardigden vandaag, woensdag 13 maart, over een mogelijk verbod op de applicatie TikTok in het land. Een wetsvoorstel daarover is vorige week unaniem ingediend omdat er gevreesd wordt voor Chinese spionage. Als het verbod er komt, heeft moederbedrijf ByteDance zo’n vijf maanden de tijd om TikTok te verkopen, anders wordt de app niet langer beschikbaar zijn om te downloaden.

In het nieuws: De Verenigde Staten nemen een belangrijke stap in hun strijd tegen de Chinese socialemedia-applicatie TikTok. Het Huis van Afgevaardigden stemt om de app in zijn huidige vorm te verbieden in de VS. Volgens de Republikeinse verkozene Cathy McMorris Rodgers moet zo’n verbod “Amerikanen beschermen tegen de dreiging die uitgaat van apps die worden beheerd door tegenstanders”.

De details: Afgelopen donderdag stemde het House Energy and Commerce Committee unaniem in om een wetsvoorstel in te dienen dat TikTok zou verbieden. Het gaat dus om een voorstel van beide partijen, Republikeinen en Democraten, samen.

  • Als dat wetsvoorstel door het Huis van Afgevaardigden wordt aanvaard, heeft moederbedrijf ByteDance 165 dagen de tijd om TikTok te verkopen, meer specifiek voor 30 september. Als dat tegen die deadline niet is gebeurd, zal de app niet meer te vinden zijn om te downloaden in de Play Store van Google en de App Store van Apple.
  • Het wetvoorstel vermeldt ook een soortgelijk verbod voor andere “applicaties die beheerd worden door vijandige buitenlandse bedrijven”.
  • TikTok verzet zich tegen zo’n verbod omdat het volgens hen het “grondwettelijke recht op vrije meningsuiting van 170 miljoen Amerikaanse gebruikers ontneemt”. “Dit zal miljoenen bedrijven beschadigen, het levensonderhoud van talloze creaters in het hele land raken en artiesten een publiek ontzeggen”, klinkt het in een verklaring van ByteDance bij CNN.
  • Indieners van het wetsvoorstel wijzen er dan weer op dat ze niet aansturen op een verbod. “Het voorstel legt de keuze volledig in handen van TikTok om hun relatie met de Chinese Communistische Partij te verbreken. Zolang ByteDance geen eigenaar meer is van het bedrijf, kan TikTok blijven bestaan. Mensen kunnen alle domme dansvideo’s blijven maken die ze willen op het platform, of communiceren met hun vrienden, enzovoort. Maar de fundamentele eigendomsstructuur moet veranderen”, klinkt het bij de Republikein Mike Gallagher.

Trump

Opmerkelijk: TikTok heeft de laatste dagen met presidentskandidaat Donald Trump een medestander gevonden. De voormalig president is namelijk tegen een verbod op de applicatie. Volgens hem zou dat namelijk zorgen voor nog meer macht voor “vijand Meta”, verwijzend naar het moederbedrijf van Facebook.

Meer