Is een gewone brandverzekering voldoende als je met enkele vrienden gaat samenwonen?

Door de stijgende vastgoedprijzen zoeken almaar meer jonge mensen naar alternatieve manieren om alleen te gaan wonen. Cohousing is een populaire optie bij veel jongeren. Maar ben je wel voldoende verzekerd met een gewone brandverzekering?

Waarom is dit belangrijk?

Cohousing wint aan populariteit. Maar om de vrede te bewaren is het belangrijk dat jij en je medebewoners voldoende verzekerd zijn. Een gewone huurverzekering is in principe voldoende, maar bij sommige verzekeraars kan je een verzekering op maat van cohousers afsluiten.

Er lijkt maar geen einde te komen aan de stijgende vastgoedprijzen in ons land. Voor jongeren wordt het almaar moeilijker om met eigen financiële middelen een woning te kopen. Daarenboven gelden er almaar strengere regels voor wie een woonlening wil afsluiten om zo’n aankoop te bekostigen. Het komt dan ook als geen verrassing dat almaar meer mensen, voornamelijk jongeren, op zoek gaan naar alternatieve samenlevingsvormen. Cohousing behoort daarbij tot één van de populairste opties.

Verplichte verzekering in Vlaanderen en Wallonië

Bij cohousing beslis je om samen met een aantal vrienden samen te wonen. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een huurpand. In Vlaanderen zijn zowel huurders als verhuurders sinds 2019 verplicht een brandverzekering af te sluiten. In Wallonië was dat al het geval sinds 1 september 2018. In Brussel geldt die verplichting niet.

Indien meerdere mensen samen een woning huren, wordt de voorkeur gegeven aan een verzekeringscontract waarbij één persoon het aanspreekpunt en de verzekeringnemer is. De andere medebewoners worden in het contract opgenomen als verzekerden. Dit betekent dus dat ook hun persoonlijke bezittingen verzekerd zijn bij bijvoorbeeld een brand.

Hou er wel rekening mee dat de verzekeringnemer verantwoordelijk is voor de betaling van de premies. Je kan die betaling automatisch laten gebeuren door middel van een domiciliëring. Je medebewoners schrijven dan hun bijdrage over naar die rekening. Het is overigens belangrijk om de verzekeraar op de hoogte te brengen als de thuissituatie wijzigt, bijvoorbeeld als één van de huurders de woning verlaat. Als de verzekeringnemer zelf vertrekt, moet een nieuw contract worden ondertekend.

Laat de verzekeraar ook weten dat je geen gezin vormt. Zorg er overigens voor dat de aansprakelijkheid van elke medehuurder ten aanzien van de eigenaar en ten aanzien van derden correct verzekerd is. Meer en meer verzekeraars werken weliswaar met verzekeringsformules die specifiek gericht zijn op dergelijke samenlevingsvormen.

Verzekeringsformules voor cohousing

Axa was in ons land in 2018 de eerste verzekeraar om zo’n verzekering te introduceren. De verzekering is in grote lijnen dezelfde als een gewone huurdersverzekering, maar komt toch met enkele extra’s die handig zijn voor cohousers. De verzekeraar biedt de verzekeringnemers bijvoorbeeld de optie om de dagelijkse afspraken vast te leggen in een huurderspact. Er is zelfs een tussenkomst in de bemiddelingskosten voor geschillen in verband met samenhuizen.

Ethias is nog zo’n speler die een verzekeringsproduct op maat van cohousers aanbiedt. De verzekeraar heeft recent met Flora, het digitale merk van Ethias, zo’n verzekering gelanceerd. Net zoals bij AXA moet die verzekering het voornamelijk hebben van de extra’s die het biedt voor cohousers. Zij kunnen zich inschrijven en hun contract beheren (bijvoorbeeld in geval van aankomst/vertrek van een huisgenoot), vragen stellen of een vordering indienen via de chatfunctie. Het is wel mogelijk om extra opties af te sluiten bij de verzekering waarmee je je persoonlijke goederen beschermt tegen schade aangericht door een huisgenoot.

In principe ben je dus voldoende beschermd als je een gewone huurdersverzekering afsluit voor cohousing. Maar de brandverzekeringen gericht op cohousing gaan gepaard met extra’s die het samenleven kunnen vereenvoudigen. Bekijk hoe dan ook altijd de voorwaarden van je contract alvorens je een brandverzekering afsluit.

(mah)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.