Online een lening of een verzekering afsluiten: banken krijgen almaar meer concurrentie van andere onlineplatformen

Je hoeft niet langer een bezoekje te brengen aan een kantoor van een bank om bijvoorbeeld een consumentenkrediet aan te vragen. Soms is het zelfs niet nodig om naar de site van de bank te surfen. Meer en meer vergelijkings-en immosites, waaronder TopCompare en Immoweb, werken samen met financiële partners om allerhande bancaire en verzekeringsproducten aan de man te brengen.

Waarom is dit belangrijk?

Door de digitalisering is het vandaag al mogelijk om bijvoorbeeld online een spaarrekening te openen bij je bank. Een bezoekje aan een lokaal kantoor van je bank is zelden nog nodig. De afgelopen jaren krijgen de banken online weliswaar meer en meer concurrentie van andere platformen en fintechs. Zo is het vandaag bijvoorbeeld al mogelijk om een hypothecaire lening af te sluiten via onder meer de vergelijkingssite TopCompare en de immosite Immoweb.

Wie in ons land bancaire en verzekeringsproducten wil vergelijken, kan een beroep doen op verschilllende vergelijkingssites, waaronder Spaargids.be en TopCompare.be. Op dergelijke sites kom je in enkele muisklikken te weten bij welke bank je een product op maat kunt vinden, gaande van spaarrekeningen tot hypothecaire leningen.

Woonlening afsluiten via een vergelijkinssite

Eenmaal je klaar bent met je vergelijking kan je bij veel sites doorklikken naar de site van de gekozen bank, verzekeraar of kredietgever om daar je aanvraag te vervolledigen. Dankzij die links genereren vergelijkingssites doorgaans inkomsten op basis van een commissie. Maar de afgelopen jaren is er een nieuwe tendens aan de gang. Die vergelijkingssites willen een actievere rol spelen binnen de financiële wereld. Ze willen niet enkel de optie bieden om financiële producten te vergelijken, maar willen je ook helpen om bijvoorbeeld een lening af te sluiten.

De financiële vergelijkingssite TopCompare.be biedt bijvoorbeeld de optie om online hypothecaire leningen te vergelijken. De site heeft de vernieuwde module om woonleningen te vergelijken van twee jaar geleden gelanceerd. Sindsdien kom je na een simulatie onmiddellijk te weten of je in aanmerking komt voor een woonkrediet.

Als je bij een goedkeuring tevreden bent over het voorstel, krijg je de optie om meteen contact op te nemen met een makelaar. Die werkt dan samen met je het dossier af. TopCompare.be werkt daarvoor samen met onafhankelijke makelaars. De vergelijkingssite heeft recent die optie ook uitgebreid naar de persoonlijke leningen.

“Het is zeer tijdrovend om banken en brokers te bezoeken om zo zeker te zijn dat je bijvoorbeeld een lening op maat vindt”, merkt Quentin Denis, CEO van TopCompare.be op. “Daarom hebben we een online kredietbemiddelingssysteem uitgewerkt om het de klanten gemakkelijker te maken. Ze hoeven ons alleen maar hun aanvraag te sturen via ons platform, en wij nemen het dan over. De aanvraag wordt beoordeeld en vervolgens verwerkt door onze verschillende partners. Waar mogelijk gebeurt dit allemaal digitaal om hen te helpen snel en gemakkelijk een oplossing te vinden. In sommige gevallen, en totdat die banken verder digitaliseren, is een bezoek nodig om het contract te ondertekenen, terwijl de rest digitaal wordt afgehandeld.”

Spaargids.be werkt eveneens samen met makelaars voor de hypothecaire kredieten. De site biedt je de optie om een makelaar of kredietgever in de buurt te vinden. Spaargids.be biedt ook de optie aan om een woonlening te simuleren. Ook wie wil weten wat de impact van een herfinanciering op zijn woonkrediet is, kan daarvoor een simulatietool raadplegen op de site.

Brandverzekering voor eigenaars en huurders

Ook de immosites zijn niet langer uitsluitend een webportaal waarop je woningen in je buurt kunt vergelijken. Neen, bij sommige sites, waaronder Immoweb.be, is het mogelijk om bijvoorbeeld een verzekering af te sluiten voor je woning. Die site heeft daarvoor in 2019 de handen in elkaar geslagen met de verzekeraar Baloise en het fintechbedrijf Qover. Daarvoor bood Immoweb ook al een verzekeringspolis aan waarmee verhuurders zich kunnen indekken tegen wanbetalingen van hun huurders. De site heeft weliswaar de marketing van dat product begin dit jaar stopgezet.

Tot nu toe kon je enkel als huurder een brandverzekering afsluiten, maar sinds 2 september kunnen ook vastgoedeigenaars via Immoweb een brandverzekering afsluiten. Dat liet De Tijd donderdag weten. Ronak Ahmadloo, het hoofd van Immoweb Financial Services, liet in een reactie aan de krant weten dat er tot nu toe al 260.000 simulaties zijn gedaan op de site (voor brandverzekeringen voor huurders). “Dat heeft geleid tot meerdere duizenden contracten. Een goed teken is dat we het volume zien groeien”, zei hij. De woningverzekeringen kunnen afgesloten worden via een afzonderlijke website, genaamd protect.immoweb.be.

Immoweb.be is verantwoordelijk voor de communicatie en de marketing. Qover staat in voor de opbouw van het product en de digitale salesflow en is verantwoordelijk voor de customercare, het beheer van de contracten en het verwerken van de schadeclaims. Baloise is de verzekeraar die het risico op zich neemt

Immoweb.be biedt overigens ook de optie om online een woonlening af te sluiten. De site werkt daarvoor samen met de digitale bank Keytrade Bank. De voorbije twaalf maanden werden op Immoweb 500.000 simulaties voor hypothecaire leningen geregistreerd. Het valt dus niet te ontkennen dat de financiële diensten op dergelijke sites een succes zijn.

Lees ook:

(bzg)

Meer