Investeerders houden deze week één cijfer in het oog

De nu al 10 jaar durende beurshausse is voornamelijk een gevolg van de kunstmatig laag gehouden rente. 

Wie vrijdag Amerikaanse staatsobligaties kocht met een looptijd van 10 jaar, werd daarvoor met 3,22% rente beloond, een percentage dat het record van de voorbije 7 jaar ei zo na evenaart en dat hoger is dan alles wat de voorbije 5 jaar werd uitgekeerd.

Beurshausse is een product van kunstmatig laag gehouden rente

Het is deze rentevoet die ook de komende dagen door investeerders extra in het oog zal worden gehouden. Waarom? De reden is evident: de nu al 10 jaar durende beurshausse is voornamelijk een gevolg van de kunstmatig laag gehouden rente. Toen zowel de Fed als de ECB de jarenlang de nulrente aanhielden, konden investeerders weinig anders doen dan hun geld in aandelen te steken om iets aan hun inzet te verdienen. Maar nu die rente opnieuw hoger gaat, zijn er wel degelijk minder riskante alternatieven.

3,22% is een controleerbare rente, maar eens die zich boven de 3,4% positioneert en de 4% nadert, zal dat onvermijdelijk een negatieve impact op de aandelenbeurzen hebben. Waarom nog geld in overgewaardeerde aandelen steken, wanneer een eenvoudige Amerikaanse obligatie 3,5% tot 4% rente oplevert?

Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, liet onlangs nog verstaan dat de belangrijkste rentevoet in de eurozone nog maandenlang laag zal blijven. Maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is al een tijd geleden gestart met de verhoging van de belangrijkste rentevoet  en dat omwille van een dreigende oververhitting van de Amerikaanse economie. Sinds december 2015 is de kortetermijnrente al 8 keer verhoogd. Verwacht wordt dat de FED ook deze jaar nog een renteverhoging doorvoert en verschillende keren in 2019.

Waarom stijgt de rente op staatspapier met langer looptermijn?

Dan is er de rente op langere termijn. Die wordt door de markten bepaald, op basis van het eenvoudige spel van vraag en aanbod. Die rente ging de voorbije weken fors hoger. De reden? De uitstekende resultaten die de Amerikaanse economie de voorbije maanden heeft neergezet en waarbij ‘full employment’ vorige maand leidde tot de grootste loonsverhoging in meer dan 10 jaar . De daaruit voortkomende stijgende inflatie heeft ook de rente op langere termijn doen stijgen, waaronder die van de staatsobligaties op 10 jaar.

De komende dagen worden in dat verband cruciaal. De tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten zijn door president Trump tot een referendum over zijn beleid uitgeroepen. 2 jaar geleden zaten de peilingen er volledig naast en werd Trump 5 tot 25% kans toegemeten om de verkiezingen te winnen. Ook vandaag weet niemand echt of een meerderheid hem steunt, dan wel hen verwerpt. De consensus is dat de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden verliezen en de Senaat behouden. Indien die hypothese waarheid wordt zullen de Amerikaanse aandelenbeurzen – die nu al 10 jaar lang stijgen – waarschijnlijk een neerwaartse spiraal inzetten, omdat Trump dan niet langer ongestoord zijn ‘business-friendly’- agenda (belastingverlagingen, versoepeling regelgeving,…) kan blijven doorvoeren, zoals dat de voorbije 2 jaar wel het geval is geweest. Staatsobligaties kunnen investeerders dan meer zekerheid bieden en hoe hoger de rente wordt, hoe meer vraag naar staatsobligaties er zal zijn.

Maar tot woensdagochtend blijven de Verenigde Staten en de rest van de wereld gehuld in een dikke laag mist.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20