Internetpioniers vormen front tegen verkoop .org-extensie

Een groep van CEO’s van internetbedrijven, waaronder Wikipedia, hebben samen een non-profitgroep opgestart die als alternatieve koper voor het domein moet dienen.

In november kondigde The Internet Society (ISOC) aan dat het zijn onderdeel Public Interest Registry (PIR), dat de .org-extensie voor internetadressen beheert, voor 1 miljard verkocht aan de durfkapitalist Ethos Capital.

Dat viel niet in goede aarde bij non-profitorganisaties wereldwijd. Met de extensie tonen organisaties dat ze niet commercieel zijn. Als die dan in handen komt van een kapitalistisch bedrijf, gaat dat in tegen de filosofie. Er gaat onder andere een petitie de ronde tegen de verkoop. Die telt ondertussen al 20.140 handtekeningen.

Grote namen

En nu roert ook de internetwereld zich. Enkele grote namen hebben zich verenigd in een groepering die protesteert tegen de verkoop en voorstelt om de extensie over te kopen in de plaats van Ethos Capital.

‘Er moet een plek zijn op het internet die de publieke belangen vertegenwoordigt, waar wetenschappelijke en humanitaire websites en platformen als Wikipedia een breder maatschappelijk nut kunnen dienen’, zegt Katherine Maher, de CEO van Wikipedia-moeder Wikimedia Foundation, aan Reuters. Wikipedia is de best bezochte .org-website in de wereld.

ISOC reageert in een mededeling. ‘Onze focus ligt niet op domeinnamen’, staat er. ‘Wij willen vooral verzekeren dat het internet toegankelijk wordt voor iedereen en dat het beschermd wordt tegen zijn aanvallers.’ De organisatie liet eerder al weten dat het management van PIR hetzelfde blijft na de overname en dat Ethos ook non-profitorganisaties zal raadplegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20