Eigenaar ‘.org’ verkocht aan private-equitygroep

De Public Interest Registry (PIR), dat is de nonprofit die de .org-extensies voor internetadressen beheert, komt in handen van durfkapitalist Ethos Capital. Dat dreigt ook de prijs voor .org-extensies omhoog te gaan drijven.

De verkoop lijkt lijnrecht in te gaan tegen de principes van PIR, die uiteindelijk extensies beheerde voor nonprofitorganisaties.

Prijsplafond .org reeds verdwenen

De extensie .org is een alternatief voor de .com die in theorie bedrijven moet aanduiden. De PIR zorgde voor het beheer en de prijszetting van de .org-extensie. Er bestond dan ook een prijsplafond voor. PIR bepaalde dat in samenwerking met internetregulator ICANN, die alle extensies op het internet superviseert.

In juni van dit jaar besliste ICANN al om het prijsplafond voor .org-namen op te heffen. Toen de prijs van domeinnamen ter discussie stond, in maart van dit jaar, kwamen daar bijna exclusief negatieve reacties op. PIR staat belanghebbenden namelijk toe om commentaar te geven op aankomende beslissingen. Van de ruim 2.000 reacties zijn slechts een zestal positief over de afschaffing van het prijsplafond.

Nog geen prijsverhoging

In een open brief op 1 mei, na een evaluatieperiode, zei PIR dat er geen specifieke plannen waren om de prijs voor .org-domeinen op te trekken. Met de verkoop aan Ethos Capital zou er snel verandering kunnen komen in dat beleid.

De nieuwe eigenaar van PIR zou daarmee een belangrijke kostverhoging kunnen betekenen voor nonprofits die op de .org-extensie rekenen voor hun website. De lage kostprijs is net wat die extensie populair maakt.

Overigens zijn ook de prijsplafonds voor .info en .biz verdwenen dit jaar, al lijkt een prijsverhoging daar minder problematisch.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20