De Europese Centrale Bank (ECB) heeft eerder deze maand voor het eerst in vijf jaar tijd de beleidsrente verlaagd. Daardoor krijgen de banken een lagere vergoeding op het (overtollige) spaarkapitaal dat ze parkeren bij de monetaire instelling. Dat heeft de internetbank NIBC er nu toe aangezet om de rente op één van haar spaarboekjes naar beneden bij te stellen.
Context: Sommige financiële instellingen zetten het mes in de spaarvergoedingen als gevolg van de renteverlaging van de ECB.
- De centrale bank heeft op 6 juni de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de monetaire instelling – verlaagd van 4 naar 3,75 procent.
- Kort na die aankondiging was de Duitse broker Trade Republic de eerste speler om de rente te verlagen. Het gaat hier concreet om een vergoeding die de klanten krijgen op het kapitaal dat ze niet beleggen bij de broker.
- Die rente bedraagt voortaan 3,75 procent bruto, tegenover 4 procent bruto voorheen. Die vergoeding geldt enkel voor de eerste 50.000 euro die de klanten opzijzetten.
- Op die opbrengsten moet je wel nog een roerende voorheffing van 30 procent betalen, waardoor je momenteel 2,625 procent netto ontvangt.
NIBC snoeit in rente spaarboekje
In het nieuws: Intussen heeft prijsbreker NIBC het voorbeeld van Trade Republic gevolgd. Het is daarmee de eerste bank die sinds de renteknip van de ECB de rente op een spaarboekje verlaagt.
- De internetbank verlaagt vandaag de rente op de Getrouwheidsrekening – de meest lucratieve spaarformule van NIBC – van 3 naar 2,75 procent.
- Door die renteknip daalt het aantal Belgische spaarboekjes met een rente van minstens 3 procent van vijf naar vier.
Opgemerkt: Beobank heeft ook tariefwijzigingen aangekondigd. De financiële instelling snoeit niet zozeer in de spaartarieven, maar past op 1 augustus wel de basisrente en getrouwheidspremie van enkele formules aan.
- Om te beginnen, daalt de getrouwheidspremie op de klassieke spaarrekening van 0,55 naar 0,25 procent. De basisrente stijgt dan weer van 0,45 naar 0,75 procent. Het totaalrendement blijft dus steken op 1 procent.
- We zien bij de spaarrekening Save Plus het omgekeerde. De basisrente voor inlagen tot 50.000 euro stijgt van 0,40 naar 0,30 procent, maar de getrouwheidspremie stijgt van 0,80 naar 0,90 procent. Het totaalrendement blijft met andere woorden 1,2 procent.
Meerdere renteverlagingen op komst?
Vooruitblik: Het is nog maar de vraag of veel andere spelers in de voetsporen van NIBC en Trade Republic zullen treden.
- Zoals we eerder al schreven, verwachten we niet dat de ene renteverlaging de andere zal opvolgen. Zo is er onder meer het kapitaal dat vrijkomt wanneer de fiscaalvriendelijke eenjarige staatsbon in september afloopt. Op dat moment stroomt er bijna 22 miljard euro naar de markten. De banken zullen ongetwijfeld een deel van dat geld willen aantrekken. Het is niet opportuun om op zo’n moment de rente op het spaarboekje te verlagen.
- Bovendien hebben de financiële instellingen de voorbije jaren veel kritiek gekregen omdat de spaarrentes relatief laag bleven in vergelijking met de beleidsrente van de ECB. Ze riskeren dus reputatieschade als ze snel reageren op de renteknip met lagere spaarvergoedingen.
- Tot slot blijft het geldbeleid van de ECB ondanks de recente renteverlaging verkrappend. De monetaire instelling heeft al duidelijk gemaakt dat de renteknip niet het startschot is voor een opeenvolgingen van renteverlagingen. De depositorente zal nog een tijdje op een hoog niveau blijven.