Eerste financiële instelling verlaagt spaarvergoeding na renteknip ECB

Trade Republic is de eerste financiële instelling die reageert op de renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB). De Duitse broker zet het mes in de vergoeding die de klanten krijgen op het kapitaal dat ze niet beleggen.

In het nieuws: De klanten van Trade Republic krijgen vanaf 12 juni een rente van 3,75 procent op de eerste 50.000 euro die ze parkeren bij de broker. Tot dan bedraagt die vergoeding 4 procent.

  • Trade Republic reageert daarmee als eerste financiële instelling op de renteknip van de ECB. Die heeft de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de monetaire instelling – met 25 basispunten verlaagd tot 3,75 procent. Het is de eerste renteknip sinds 2019.
  • Trade Republic streeft er naar eigen zeggen naar om “de maximale ECB-rente door te geven aan haar klanten.” Kans lijkt ons klein dat de Duitse speler binnenkort opnieuw het mes zal moeten zetten in die spaarvergoeding. De centrale bank laat immers weten dat deze renteknip niet de deur openzet voor een opeenvolging van renteverlagingen.

Duiding: Zullen de traditionele banken volgen?

  • De traditionele spelers zullen naar alle waarschijnlijkheid niet meteen met lagere spaarvergoedingen reageren op het rentebesluit van de centrale bank. Dat hebben we onder meer te danken aan de eenjarige staatsbon, oftewel de Van Peteghem-bon, die in september afloopt. Dan komt er maar liefst bijna 22 miljard euro vrij. Het is niet opportuun om op zo’n moment te snoeien in de spaartarieven.
  • Bovendien hebben de financiële instellingen de voorbije jaren veel kritiek gekregen omdat de spaarrentes relatief laag bleven in vergelijking met de beleidsrente van de ECB. Ze riskeren dus reputatieschade als ze meteen reageren op de renteknip met lagere spaarvergoedingen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer