De International Federation of the Phonographic Industry (Ifpi) wil een einde maken aan de praktijk van een aantal platformen die diensten aanbieden om de statistieken van de muziekstreams kunstmatig te beïnvloeden. De internationale muziekfederatie werkt daarbij samen met het Duitse Bundesverband Musikindustrie (BVMI), dat een aantal gespecialiseerde online marketingplatformen voor de rechter heeft gedaagd.
Een Duitse rechter heeft de betrokken websites inmiddels verplicht het aanbod van hun streamingdiensten voorlopig te stoppen.
Inkomsten
Streaming vormt voor muzikanten een bron van inkomsten en promotie. De betrokken websites – Socialnow.de, Socialgeiz.de, Likergeiz.de, Netlikes.de en Likesandmore.de – beloofden muziekmakers een gegarandeerd aantal muziekstreams. Op die manier zouden de muzikanten zichzelf kunstmatig een bijkomend inkomen kunnen garanderen.
Bij Socialgeiz.de kunnen muzikanten voor een bedrag van 5,75 euro op Spotify 750 streams kopen.
‘De manipulatie van streaming misleidt de consument en ondermijnt de inkomsten van de rechtenhouders,’ benadrukt Frances Moore, directeur van de internationale muziekfederatie. ‘Onze organisatie heeft zich voorgenomen deze praktijken aan te pakken.
In juni vorig jaar maakten al een aantal muziekorganisaties en streamingplatformen de lancering van de ‘Anti-Stream Manipulation Code of Best Practice’ bekend. Die actie beloofde de strijd aan te knopen met bots en clickfarms die worden ingezet om de inkomsten uit muziekstreams te manipuleren.
Vertrouwen
Florian Drücke, voorzitter van het Bundesverband Musikindustrie, benadrukt dat voor de artiesten en de muziekfans het vertrouwen in digitale muziekdiensten van groot belang is. Dat vertrouwen is volgens hem des te belangrijker omdat de muzieksector vooral een digitaal medium is geworden. ‘In dat kader kan geen plaats zijn voor praktijken die de marktconcurrentie ondermijnen,’ aldus Drücke.
Spotify had eerder al aangegeven dat het probleem van de nepstreams de goede relatie met rechtenhouders en adverteerders in het gedrang zou kunnen brengen. Het bedrijf benadrukte daarbij de noodzaak om de activiteiten van deze misleidende partijen te detecteren en te elimineren.
In maart dit jaar had een Duitse rechtbank om diezelfde redenen ook al het platform Followerschmiede.de verplicht zijn activiteiten te staken.