Inschrijving nieuwe personenwagens in april nagenoeg helemaal ingestort

Tijdens de maand april zijn in België 5.297 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat betekent een daling met ruim 90 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Febiac.

De instorting van de automarkt is het gevolg van de uitbraak van de coronacrisis en de lockdown. In de maand april vorig jaar werden nog 53.498 inschrijvingen geregistreerd.

Gesloten showrooms

Na de uitbraak van het virus werden de autodealers al snel verplicht hun showrooms te sluiten. ‘Dus stortte de verkoop in elkaar,’ aldus Febiac. ‘De impact is zo groot dat ook over de eerste vier maanden van het jaar al een daling met 36 procent moet worden gemeld in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.’

De sectororganisatie maakt gewag van een ongeziene impact en waarschuwt dat deze terugval de volgende maanden niet meteen zal kunnen worden opgevangen.

Van begin januari tot eind april werden in België 132.713 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat betekende een daling met ruim 70.000 exemplaren tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Vandaag mocht de autosector zijn verkoopactiviteit voor professionele klanten heropstarten. Nog voor het midden van de maand zal ook de verkoop aan particulieren wellicht opnieuw toegelaten zijn.

Motorfietsen

Omdat er nog heel wat onduidelijkheid blijft over het verdere verloop van de coronapandemie, kan Febiac naar eigen zeggen de impact voor de sector moeilijk inschatten. De federatie verwacht wel dat er uiteindelijk dit jaar in België een vijfde minder personenwagens zullen worden ingeschreven dan gebruikelijk.

Ook de andere voertuigcategorieën was er in april een forse daling van het aantal inschrijvingen. Bij de lichte vrachtwagens was er sprake van een daling met 80 procent. Ook bij de zware trucks liep de verkoop met 60 procent terug.

Bij de verkoop van motorfietsen was er zelfs een achteruitgang met ruim 70 procent. Normaal is de lente in dat marktsegment cruciaal voor de verkoop.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20