Autoverkoop Ford is met een vijfde teruggevallen

De Amerikaanse autobouwer Ford Motor heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 34,3 miljard dollar. Dat betekende een daling met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern leed een kwartaalverlies van 2 miljard dollar. Tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar had Ford nog een winst van 1,1 miljard dollar kunnen melden. Het concern lijdt, zoals de volledige autosector, onder de impact van de coronacrisis.

Door de pandemie zijn vele fabrieken gesloten, terwijl ook de verkoop is stilgevallen. In totaal verkocht Ford tijdens het eerste kwartaal van dit jaar bijna 1,13 miljoen wagens. Dat was een daling met 21 procent tegenover de eerste drie maanden vorig jaar.

Cashburn

Ford leed het voorbije kwartaal een operationeel verlies van 632 miljoen dollar. ‘Zonder de impact van het coronavirus zou het bedrijf een operationele winst van minstens 1,4 miljard dollar hebben kunnen melden,’ aldus Tim Stone, financieel directeur van de Amerikaanse autobouwer. Hij voegde er echter aan toe dat het tweede kwartaal een negatief resultaat van 5 miljard dollar zou kunnen opleveren.

Net zoals de andere autoconstructeurs heeft ook Ford zijn fabrieken moeten sluiten om de verspreiding van het coronacrisis te bestrijden. De autobouwers boeken hun omzet meestal wanneer de autos vanuit de fabrieken naar de dealers vertrekken. De onderbreking van de productie heeft dan ook zware gevolgen.

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar moest Ford ongeveer 3 miljard dollar uitgeven. Gedurende de eerste vierentwintig dagen van april werd echter een versnelling tot 7,7 miljard dollar geregistreerd. Op dat ogenblik waren nagenoeg alle fabriek van Ford gesloten, terwijl er nog nauwelijks inkomsten waren.

Stone betoogde wel dat de cashburn begin mei gevoelig zal afnemen. Dan wordt immers een pakket van 13 miljard dollar betalingen aan leveranciers afgerond.

Noord-Amerika

Ford wijst er nog op in Noord-Amerika, de meest lucratieve markt voor de constructeur, tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een operationele winst van 346 miljoen dollar te hebben geboekt. In de rest van de wereld leed Ford echter verliezen. Daardoor boekte de autoproductie tijdens het eerste kwartaal van dit jaar in totaal een operationeel verlies van 177 miljoen dollar.

Stone wees erop dat de onzekere situatie voorspellingen voor de rest van het jaar onmogelijk maakt. Wel heeft het bedrijf al beslist een project met autonome taxi’s en besteldienst in Miami, voorzien voor volgend jaar, met een jaar uit te stellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20