Belgische autoverkoop is nagenoeg stilgevallen

Tijdens de maand maart zijn in België ongeveer 29.000 nieuwe auto’s ingeschreven. Dat betekent een daling met 45 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de occasiemarkt was er sprake van een daling met 31 procent tot 38.900 exemplaren. Dat blijkt uit een rapport van Traxio, de Belgische federatie van verkopers en herstellers van auto’s.

De daling is volgens de federatie duidelijk gelinkt aan de maatregelen die de overheid in de strijd tegen het coronavirus heeft genomen. Traxio zegt te vrezen dat deze negatieve tendens zich hoogstwaarschijnlijk ook in de volgende weken zal verderzetten.

Ongezien

‘Door de maatregelen die zijn getroffen in het kader van de coronacrisis, is het aantal inschrijvingen van nieuwe en tweedehandswagens ongezien sterk gedaald,’ aldus Traxio. ‘De cijfers tonen dat de autosector door deze crisis zwaar is getroffen.’

Gedurende de eerste drie maanden van dit jaar werden in België 128.000 nieuwe wagens verkocht. Dat betekende een daling met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De sterkste daling werd opgetekend tijdens de laatste volledige week van de maand maart. Toen werden nog ongeveer 1.000 inschrijvingen geregistreerd. Dat vertegenwoordigde een terugval met 93 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De occasiemarkt vertoont een gelijkaardig fenomeen. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden er 162.500 gebruikte wagens verkocht. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Tijdens de laatste week van maart was er daarentegen een terugval met 85 procent tot 2.200 inschrijvingen.

Stockvoorraden

‘Deze extreme daling is ongekend’, voert Traxio aan. ‘Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn de showrooms sinds midden maart verplicht gesloten. Daardoor is de verkoop van zowel nieuwe als tweedehandse auto’s nagenoeg volledig stilgevallen.’

De handelaars worden daardoor geconfronteerd met grote stockvoorraden, die voor een zware financiële kost zorgt. Op dat vlak verwacht Traxio ook de komende weken weinig verandering.

‘Het blijft afwachten wanneer de verkoop terug op gang zal komen nadat de maatregelen versoepelen,’ zegt de sectororganisatie nog. ‘Wanneer de verkoop opnieuw aanzwengelt, zal de levering en inschrijving van nieuw bestelde wagens bovendien nog een tijd op zich laten wachten.’

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Robin Van den Bogaert
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto