ING verwacht dat Fed en ECB de rentes zullen verlagen in het tweede kwartaal van 2024

De markten verwachten dat de rentes van de centrale banken een piek hebben bereikt. Dat is ook de overtuiging van ING België. Volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van de grootbank, zullen de beleidsrentes in het tweede kwartaal van 2024 dalen.

Waarom is dit belangrijk?

De Fed en de ECB zijn in 2022 begonnen met de rentes te verhogen. Sindsdien zijn die in een ongezien tempo fors gestegen. Nu in zowel de VS als de EU de inflatie aan het afzwakken is, hopen beleggers dat er snel een eind zal komen aan het verstrakkende geldbeleid.

In het nieuws: De hamvraag voor 2024 is of de centrale banken er zullen in slagen de inflatie te temperen zonder de economie in een recessie te storten, wat ook wel een zachte landing wordt genoemd. Volgens ING zal er bij de start van 2024 sprake zijn van een tijdelijke inzinking, gevolgd door een herstel in de tweede jaarhelft.

  • "Er lijkt een consensus te zijn dat er een zachte landing komt, maar er zijn nog een aantal onzekere factoren", waarschuwt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer