ING verkoopt ‘Pyctor’: bankentool om cryptomunten te bewaren

ING verkoopt ‘Pyctor’: bankentool om cryptomunten te bewaren
(Getty Images)

De Nederlandse bank ING doet een cryptotool van de hand die de instelling zelf heeft helpen ontwikkelen. ‘Pyctor’, een platform voor de bewaring van cryptomunten, wordt verkocht aan handelstechbedrijf GMEX.

  • GMEX-CEO Hirander Misra werd benoemd tot voorzitter van Pyctor, dat zal blijven samenwerken met ING’s digitale activa-team, klinkt het in een persbericht. De financiële voorwaarden van de regeling werden privé gehouden.
  • Misra zei tegen cryptonieuwssite CoinDesk dat de verkoop in zekere zin vergelijkbaar was met de afsplitsing door zakenbank JPMorgan van het Ethereum-platform Quorum. Dat werd vervolgens onderdeel van blockchainbedrijf ConsenSys.
  • GMEX van zijn kant is een partnerschap aangegaan met Amazon Web Services (AWS) om een cryptohandelsplatform op te zetten voor institutionele spelers.

Innovatielab

Pyctor, een samenwerkingsverband tussen onder meer ING en BNP Paribas Securities Services, is ontwikkeld om voor financiële instellingen de omgang met crypto te vergemakkelijken.

Het platform werd gelanceerd vanuit het innovatielab ING Neo in Amsterdam, en is een heuse “cryptobewaaroplossing” voor banken. Pyctor maakt gebruik van verschillende beveiligingslagen zodat de toegang tot en uitgave van digitale munten op een gereguleerde en veilige manier kan gebeuren – en zonder single points of failure. Het leunt daarvoor op computation (MPC) en hardware module security (HSM)-technologie.

Blockchain boven

Veel banken zijn in de weer met de blockchain, technologie die ze “duidelijk” prefereren boven de individuele cryptomunten, schrijft CoinDesk. Een gelijkaardige opmerking werd overigens eerder dit jaar gemaakt door techmiljardair Peter Thiel op de Bitcoin Conference in Miami.

ING onderscheidde zich met zijn blockchainproject door zich te verdiepen in geavanceerde cryptografie, zoals zero-knowledge proofs, een methode waarbij een persoon iets aan een andere persoon kan bewijzen zonder al te gedetailleerde informatie vrij te geven.

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.