Hoge inflatie is zegen voor mensen met woonlening (met vaste rentevoet), maar vloek voor wie huurt

De hoge inflatie heeft een impact op het financiële leven van iedereen. Al wordt niet iedereen op dezelfde manier getroffen door de stijgende levensduurte. Mensen met een woonlening met een vaste rentevoet doen in zo’n situatie zelfs een gouden zaak. Huurders daarentegen moeten meer geld op tafel leggen voor een dak boven hun hoofd.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne heeft de inflatie de wind in de zeilen. Niemand ontsnapt aan de gevolgen daarvan, maar niet iedereen wordt op dezelfde manier getroffen. We maken de vergelijking tussen huurders en vastgoedeigenaars met een hypothecaire lening.

De inflatie is een zegen voor iedereen die een lening (met een vaste rentevoet) heeft lopen. In ons land worden de lonen immers automatisch geïndexeerd wanneer het leven duurder wordt. Daardoor neemt de afbetaling van een lening een almaar kleinere hap uit het gezinsbudget.

Minder goed nieuws voor mensen met een variabele rentevoet

De situatie is minder rooskleurig voor mensen met een woonlening met een variabele rentevoet op hun naam. De centrale banken wereldwijd verhogen de rente om iets te doen aan de stijgende prijzen. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat deze maand voor de eerste keer in elf jaar de rente verhogen. Beleggers anticiperen al enkele maanden op een beleidswijziging, waardoor de coupons op staatsobligaties stijgen. Dat heeft een impact op de zogenaamde referte-indexen. Die indexen bepalen in welke mate de variabele rente op een woonlening kan wijzigen.

Voor elk type lening met een variabele rentevoet bestaat er zo’n referte-index. Voor kredieten met een rentevoet die jaarlijks wijzigt, kijken de banken bijvoorbeeld naar de referte-index A. Het verschil tussen de oude en nieuwe index bepaalt of de kredietgever bij een herziening de rente verhoogt of verlaagt en hoe groot die wijziging is.

De gestegen rente is vanzelfsprekend ook slecht nieuws voor wie vandaag een woonlening zoekt. Volgens de rentebarometer van Immotheker betaal je voor een woonlening met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit hoger dan 80 procent (de verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van de woning) vandaag 3,12 procent. Ter vergelijking: begin dit jaar was dat ongeveer 1,6 procent.

Stijgende huurprijzen

De hoge inflatie heeft een niet te onderschatten impact op de huurprijzen. Die worden immers aangepast aan de gezondheidsindex, waar onder meer de fors opgelopen energieprijzen in verrekend zijn. De verhuurder mag één keer per jaar de huurprijs wijzigen, maar dat is zeker geen verplichting. De huurders moeten daar wel telkens schriftelijk op de verjaardatum van de huurovereenkomst van op de hoogte gebracht worden.

De Brusselse staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) pleitte eerder deze maand nog voor een tragere indexering van de huurprijzen in Brussel. Ze heeft toen drie potentiële oplossingen naar voren geschoven: de indexering beperken tot 2 procent per jaar, een variant waarbij eigenaars het verschil met de reële inflatie nadien nog kunnen verrekenen, en een ander soort index. Dat schreef de Franstalige nieuwssite L’Echo.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20