Inflatie jaagt ook premie brandverzekering de hoogte in

We zullen binnenkort meer moeten betalen voor onze brandverzekering. De premies worden geïndexeerd, waardoor de basisdekking 10,8 procent duurder wordt. De verzekeraars zijn niet verplicht om de premies aan te passen, maar de meeste doen dat toch.

Waarom is dit belangrijk?

Het prijskaartje van een brandverzekering wordt jaarlijks aangepast aan de stijgende levensduurte. De indexering gebeurt niet op dezelfde manier als bijvoorbeeld de indexering van de lonen. Om te bepalen in welke mate de verzekeraars mogen sleutelen aan de tarieven, wordt er gekeken naar de Abex-index. Die houdt rekening met de evolutie van de kosten van het bouwmateriaal en personeel. Op basis daarvan wordt twee keer een gemiddelde prijsevolutie voor het hele land berekend. Een keer in mei en een tweede keer in november.

In het nieuws: Door de inflatie zijn de bouw- en personeelskosten fors toegenomen, waardoor de Abex-index is gestegen van 906 punten in november 2021 naar 1004 punten dit jaar. “Ten gevolge van de onzekere toevoer van grondstoffen en de recente geopolitiek onrust, zien we prijzen voor quasi alle bouwmaterialen stijgen. Tevens zijn ook de energie -en loonkosten gestegen”, liet Abex eerder dit jaar al weten.

  • Resultaat: de verzekeraars mogen de premies van de brandverzekering (basisdekking) vanaf begin volgend jaar met 10,8 procent optrekken. Vorig jaar was er ook al sprake van een indexering met 5,6 procent.
  • Verwacht wordt dat velen de indexering zullen toepassen, ook al is dat geen verplichting. ABEX-voorzitter Alain Coppe laat in een reactie tegenover HLN.be weten dat zo’n 98 procent van de verzekeraars de ABEX-index gebruikt om het premiebedrag aan te passen.

Extra verhoging bovenop de index

Details: De verzekeraar is ook vrij om los van de indexering de premies aan te passen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de schadeclaims fors oplopen na een natuurramp.

  • De Tijd laat weten dat AG Insurance de Abex-index volgt en daarbovenop de premies met nog eens 1,5 procent optrekt. De grootbanken ING, Belfius en KBC zeggen dat ze enkel de index zullen volgen.

Tip: Net zoals bij alle andere financiële producten kun je geld besparen door meerdere banken en verzekeraars te vergelijken.

  • Indien je een woonlening hebt gesloten, moet je er wel rekening mee houden dat de banken de rente van je woonlening kunnen verhogen. Kans is groot dat ze je een gunsttarief hebben gegeven, omdat je een brandverzekering bij de bank zelf of bij één van haar partners hebt afgesloten. Hoeveel korting je krijgt, wordt doorgaans aangegeven in het tariefblad van de kredietgever.

(fjc)

Meer