Ben je verplicht een brandverzekering af te sluiten?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ben je niet altijd verplicht een brandverzekering af te sluiten. Toch zullen bijna alle banken eisen dat je zo’n verzekering afsluit alvorens ze je een woonlening geven.

Wie aanklopt bij een bank om een woonlening af te sluiten, krijgt bijna altijd te horen dat zo’n krediet gepaard gaat met een resem verzekeringen, waaronder een schuldsaldo- en een brandverzekering. Wettelijk ben je niet verplicht om die verzekeringen af te sluiten, maar als je dat niet doet, verkleint de kans dat je een lening zal krijgen.

Goedkopere lening dankzij verzekeringen

De banken zijn vrij om bepaalde voorwaarden te koppelen aan een woonlening, maar ze mogen je niet verplichten om de vereiste verzekeringen bij hen af te sluiten. Daarom pakken veel banken uit met een goedkopere lening als je bijvoorbeeld een brandverzekering bij hen of bij één van hun partners afsluit.

John Romain, de oprichter en zaakvoerder van Immotheker, waarschuwde in een eerder interview met onze site dat je je niet blind mag staren op die gunsttarieven. “De aangeboden bijproducten zijn doorgaans niet de goedkoopste producten op de markt”, merkte hij toen op. Andere banken laten je dan weer vrij kiezen waar je je verzekeringen afsluit. Dat is voornamelijk het geval bij internetbanken.

Hoe dan ook is het aangeraden om een brandverzekering af te sluiten. Zo’n verzekering komt namelijk ook tussen als je woning bijvoorbeeld beschadigd wordt door een storm, zoals voor heel wat landgenoten onlangs het geval was bij de passage van Eunice.

Verplichting voor huurders en verhuurders

De situatie is wel anders voor huurders en verhuurders. In Vlaanderen ben je als huurder sowieso verplicht je huurdersaansprakelijkheid te verzekeren. Sinds 1 januari 2019 geldt ook de verplichting om een woningverzekering af te sluiten die waterschade en brand dekt. Het is ook mogelijk om je inboedel te verzekeren, maar dat is niet verplicht.

De verhuurder moet op zijn beurt de woning zelf verzekeren. Voor wie een appartement verhuurt, gebeurt dat doorgaans via de blokpolis. Dat is verzekering die wordt afgesloten voor een volledig appartementsgebouw. Dit betekent dat niet alleen de private delen verzekerd zijn, maar ook de gemeenschappelijke delen.

Hou er rekening mee dat zo’n blokpolis bijna altijd verplicht is in grote appartementsgebouwen die beheerd worden door een syndicus, ook al ben je geen verhuurder en woon je er dus zelf. Zo’n verzekering dekt overigens je inboedel niet. Die moet je afzonderlijk verzekeren.

(lb)

Meer