Inflatie in eurozone daalt lichtjes: België heeft het op één na laagste inflatiecijfer

De inflatie in de eurozone kwam in februari uit op 8,5 procent (op jaarbasis), tegenover 8,6 procent in januari. Volgens de berekeningen van het Europese statistiekbureau Eurostat heeft ons land het op één na laagste inflatiecijfer van de monetaire unie.

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije maanden is de prijsstijging van de energieprijzen afgezwakt, maar nemen die van voeding fors toe. Dat wordt nu ook bevestigd door het inflatierapport van Eurostat. Daardoor lijkt de energiecrisis plaats te maken voor een voedselcrisis.

In het nieuws: De geldontwaarding in de eurozone is gedaald van 8,6 procent (op jaarbasis) in januari naar 8,5 procent in februari.

  • De energieprijzen zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar, maar die daling is minder fors dan in januari. Concreet is de energie-inflatie afgezwakt van 18,9 naar 13,7 procent.
  • De voedselprijzen daarentegen stijgen wel forser. In februari waren die met 15 procent gestegen op jaarbasis, tegenover 14,1 procent in januari.

Kanttekening: De kerninflatie – zonder energie-, voedsel- en alcoholprijzen – is vorige maand gestegen van 5,3 naar 5,6 procent (op jaarbasis). Dat wijst erop dat de inflatie meer en meer doorsijpelt naar andere producten.

  • Vraag is in welke mate de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie nog onder controle heeft. Verschillende nationale statistiekbureau’s, waaronder die van Frankrijk en Spanje, hebben vorige maand opnieuw een stijging van de inflatie opgetekend.
  • De kans is hoe dan ook groot dat de monetaire instelling op de komende rentevergadering opnieuw de rente verhoogt met 50 basispunten. Die is overigens deze maand begonnen met haar balans af te bouwen, wat ook wel kwantitatieve verstrakking (QT) wordt genoemd. In eerste fase wordt die maandelijks ingekrompen met 15 miljard euro per maand. Ter vergelijking: de voorbije jaren heeft de ECB via haar QE-programma (kwantitatieve versoepeling) voor zo’n 5.000 miljard euro aan schuldpapier opgekocht.

Belgische tienjaarsrente stijgt verder: De Belgische tienjaarsrente was eerder deze week al gestegen tot 3,26 procent, maar door het plakkerige inflatiecijfer loopt die nog verder op. Die rente bedroeg kort na de publicatie van het Europese inflatierapport 3,36 procent.

België heeft één van de laagste inflatiecijfers

Details: Volgens de berekeningswijze van Eurostat, de zogenaamde geharmoniseerde consumentenprijsindex, kwam de inflatie in ons land vorige maand uit op 5,5 procent (op jaarbasis). Daarmee ligt het cijfer van Eurostat lager dan dat van Statbel. Hete Belgische statistiekbureau kwam uit op een geldontwaarding van 6,6 procent.

  • Het Belgische inflatiecijfer (volgens Eurostat) is het op één na laagste van de eurozone. Enkel in Luxemburg lag de geldontwaarding met 4,8 procent nog lager.
  • De cijfers van het Europese statistiekbureau wijzen eveneens op een toename van de geldontwaarding in Spanje (van 5,9 naar 6,1 procent) en Frankrijk (van 7 naar 7,2 procent).
  • Ook in Nederland wint de inflatie aan kracht. Daar bedroeg de geldontwaarding in februari 8,9 procent, tegenover 8,4 procent in januari. In Duitsland, de grootste economie van Europa, is de inflatie gestegen van 9,2 naar 9,3 procent.
  • Geen enkel lidstaat van de eurozone zag de prijzen zo fors stijgen als Letland. Daar tekende Eurostat een inflatie op van maar liefst 20,1 procent. Estland (17,8 procent) en Litouwen (17,2 procent) vervolledigen de top 3.

(fjc)

Meer