In welke 10 beroepen tref je de meeste psychopaten? En waarom?

Om te beginnen zijn psychopaten niet noodzakelijk mensen die met een kettingzaag rondlopen om anderen doormidden te zagen, hoewel de meeste mensen die dat doen net wel psychopaten zijn.

Wat is de definitie van psychopathie?

Psychopathie is een persoonlijkheidsstoornis, die op verschillende manieren wordt gekenmerkt door een gebrek aan emoties (vooral een gebrek aan angst), een hoge tolerantie voor stress, een gebrek aan empathie, koelbloedigheid, een gebrek aan schuldbesef, egocentrisme, een gebrek aan verantwoordelijkheidszin, impulsief handelen, de neiging tot manipulatie en asociaal gedrag waaronder een parasiterende levensstijl en criminaliteit.

In het boek The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success somt auteur Kevin Dutton de 10 beroepen op waarin de meeste psychopaten rondlopen en ook de 10 beroepen waar je net weing psychopaten zal aantreffen:

Top 10 +

1. CEO
2. Advocaat
3. Media (TV/Radio)
4. Verkoper
5. Chirurg
6. Journalist
7. Politieman
8. Geestelijke
9. Chef de cuisine
10. Ambtenaar

Top 10 –

1. Zorghelper
2. Verpleegster
3. Therapeut
4. Ambachtslui
5. Schoonheidsspecialist/ Stylist
6. Liefdadigheidswerker
7. Leraar
8. Artiest
9. Arts
10. Boekhouder

De vraag van één miljoen is nu uiteraard: Waarom?

Het antwoord is eenvoudig: het gros van de beroepen in de Top 10+ zet de uitoefenaars ervan in een machtspositie en vele vereisen het maken van objectieve, klinische beslissingen die niet mogen worden beïnvloed door persoonlijke gevoelens.

De beroepen in de Top 10- daarentegen vergen menselijke connecties, omgaan met gevoelens en de meeste bieden net weinig of geen macht. Psychopaten worden er – vanwege hun natuur – dan ook niet toe aangetrokken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20