In welk land wordt de Londense ‘Black Cab’ gemaakt?

De London Electric Vehicle Company (LEVC) is sinds 2013 eigendom van de Chinese autoproducent Geely.

De London Electric Vehicle Company (LEVC), het bedrijf dat de bekend Londense ‘Black Cabs’ maakt, is sinds 2013 eigendom van de Chinese autoproducent Geely, die in 2010 ook al de Zweedse automaker Volvo had overgenomen.

Nadat de eerste taxi’s op het einde van de negentiende eeuw in Londen hun opwachting hadden gemaakt, zou de Britse producent Austin zich in 1948 inkopen bij een koetswerkspecialist en een concessionaris om er de Austin FX3 te commercialiseren.

Aan welke vereisten moet een ‘Black Cab’ voldoen?

Die benzinewagen, die later een dieselmotor krijgt, voldoet als enige aan de verschillende criteria die vanaf 1906 werden opgesteld opdat een wagen als taxi kan worden gehomologeerd. Vereist wordt o.a. dat het dak van de wagen hoger is dan bij conventionele wagens, opdat mannen zouden kunnen instappen zonder daarbij hun hoed af te moeten nemen. Ook de deuren zijn breder dan die van gewone wagens. In 1958 wordt dan de Austin FX4 gelanceerd. Die wordt in 1997 vervangen door een gemoderniseerde versie.

Deel van de productie wordt in 2012 overgeheveld naar China

In 2012 dan moet Manganese Bronze, het bedrijf dat de productie van de taxi’s heeft overgenomen, bescherming tegen zijn schuldeisers aanvragen, nadat gebreken worden vastgesteld aan de versnellingsbak. De divisie die de taxi’s maakt wordt overgenomen door Geely en een deel van de productie wordt vanaf dan overgeheveld naar China. Het bedrijf is niet aan zijn proefstuk toe. Nadat in 2010 Volvo wordt overgenomen, volgt in 2017 de Britse sportwagenfabrikant Lotus. Eerder dit jaar verwierf Geely ook een kleine 10% van de aandelen van Daimler, de fabrikant van Mercedes-Benz.

Geely houdt de fabriek in het Engelse Coventry, waar de FX4 wordt gemaakt, open en investeert in de modernisering ervan. In 2017 maakt de eerste elektrische ‘Black Cab’ zijn intrede in de straten van de Britse hoofdstad. De’Black Cab’ wordt ondertussen in verschillende kleuren geproduceerd. Meest opgemerkt daarbij was een serie van 50 goudkleurige taxi’s die in 2002 werd gelanceerd ter gelegenheid van het gouden jubileum van de Britse koningin Elizabeth.

© LEVC

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20