Raakt het in schandalen verzonken Malta dit jaar van de “grijze lijst” voor witwassen?

Experten van de financiële taskforce FATF zullen Malta bezoeken in april voor een nieuwe evaluatie. Ondertussen raakt premier Robert Abela betrokken bij nieuwe schandalen.

Op 23 juni 2021 werd de Mediterrane eilandstaat Malta als eerste EU-lid ooit op de “grijze lijst” voor witwassen en het financieren van terrorisme van de Financial Action Task Force (FATF) geplaatst. De FATF is een internationale en intergouvernementele organisatie die wereldwijd het witwassen van geld bestrijdt en zich recent ook bezighoudt met het adviseren van regelgeving omtrent digitale activa. Landen die op de grijze lijst staan, worden onder meer beter in de gaten gehouden door allerlei instanties.

De Maltese premier Robert Abela (Labour Party) waarschuwde destijds dat de beslissing van de FATF zal zorgen voor serieuze klappen voor de economie van Malta. Abela noemde de beslissing van de organisatie ook “onrechtvaardig” en beloofde de burgers van Malta dat het land serieuze hervormingen zou doorvoeren om van de grijze lijst te raken.

Bijna een jaar later zal duidelijk worden of Malta inderdaad genoeg hervormingen heeft doorgevoerd. In april zou een team van FATF-experten namelijk het land een bezoekje brengen voor een grondige inspectie. Vervolgens zou de organisatie in juni aankondigen of Malta van de “grijze lijst” kan gehaald worden of niet. De FATF zou eerder deze maand al aangegeven hebben dat Malta alle nodige kritiekpunten zou aangepakt hebben. Dat rapporteerde de Times of Malta zaterdag.

Verhuur van villa aan Russische paspoortkopers

Volgens Abela was de plaatsing van Malta op de “grijze lijst” door de FATF een mogelijkheid waarvan zowel de Labour- als de Nationalist-partij nooit gedacht hadden dat die ooit werkelijkheid kon worden. De overheid is er volgens Abela echter in geslaagd om op korte termijn alle 58 aanbevelingen van Moneyval, het Europese comité van deskundigen voor de bestrijding van witwassen, in te voeren.

Maar ondertussen veroorzaakte de premier van Malta vorige week verschillende schandalen die gerelateerd zijn aan financiële corruptie. Zo zou Abela een villa in zijn bezit verhuurd hebben aan twee Russische individuen die een Maltees paspoort wilden kopen. Abela meent dat de verhuur van start zou gegaan zijn voor hij premier werd in 2020. Dat berichtte de Times of Malta zondag. 

Malta zag zich eerder dit jaar genoodzaakt om het verkopen van “gouden paspoorten” stop te zetten voor aanvragers uit Rusland en Wit-Rusland. Toch blijft Abela zelf een sterke voorstander van de verkoop van Maltese paspoorten, ondanks dat dit gebruik aangeduid wordt als een risicofactor voor het aantrekken van witwassers.

De onafhankelijke politicus Arnold Cassalo beschuldigde premier Abela er zondag ook van dat hij tussen 2008 en 2012 een speedboot zou verkocht hebben aan Robert Agius. Die laatste persoon is een gekende gangster en zou onder meer de autobom aangeleverd hebben waarmee de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia in 2017 werd omgebracht. De Labour-partij ontkent de aantijgingen met klem.

Abela stevent af op een grote verkiezingsoverwinning

De schandalen hebben alleszins schijnbaar geen gevolgen voor de Maltese verkiezingen die op het moment van schrijven nog lopen. Er wordt algemeen verwacht dat de Labour-partij van Abela het voor de derde maal op rij met een ruime voorsprong zal halen van de Nationalist Party.

Of de recente ontwikkelingen in Malta door de FATF zullen gezien worden als een teken dat het land nog moet sleutelen aan zijn maatregelen om financiële corrupte te bestrijden, blijft voorlopig nog de vraag.

(ns)

Meer