Malta schorst ‘gouden paspoort’-programma voor aanvragers uit Rusland en Belarus

De mediterrane eilandstaat Malta heeft de toegang van Russen en Wit-Russen tot zijn cash-for-passports-regeling opgeschort. Het kleinste EU-land deed dit in het licht van de Russische inval in Oekraïne, schrijft de Times of Malta.

Waarom is dit belangrijk?

‘Gouden paspoort’-programma’s, zoals aangeboden in onder meer Malta, Cyprus en Bulgarije, verlenen investeerders of vermogende mensen uit niet-EU-landen het burgerschap van de Europese Unie. Dat krijgen ze in ruil voor veel geld of investeringen in de landen in kwestie.

In een verklaring op woensdag zei de Maltese regering dat in het licht van de “recente ontwikkelingen” – een verwijzing naar de Russische invasie van Oekraïne – de nodige controles van nieuwe aanvragers niet effectief kunnen worden uitgevoerd.

Zorgvuldigheidscontrole bij verlengingen

“Bijgevolg hebben het communautair bureau van Malta en het Maltese bureau voor verblijfsvergunningen tot nader order de behandeling van aanvragen van onderdanen van de Russische Federatie en Belarus voor de hierboven vermelde statussen opgeschort”, aldus de regering. 

De opschorting geldt zowel voor de ‘citizenship-by-investment’-regeling (staatsburgerschap door investering) als voor de ‘residency through investment’-regeling (verblijf door investering), die beide jaarlijks dienen verlengd te worden. Verlengingsaanvragen zullen per geval worden bekeken en opnieuw aan een zorgvuldigheidscontrole worden onderworpen, luidt het.

Bulgarije en Cyprus

In Bulgarije en Cyprus werd nog voor de oorlog in Oekraïne gepleit voor het afschaffen van deze programma’s. Zo zou Bulgarije op het punt staan de “gouden paspoorten” af te schaffen omdat een meerderheid in het parlement erkent dat de regeling de armste EU-lidstaat hindert. Cyprus is sinds 1 november gestopt met nieuwe aanvragen te verwerken; wel werkt het nog lopende dossiers af.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20