In mooie communistische traditie is er maar één kandidaat als voorzitter van de PVDA, Raoul Hedebouw

Op 5 december hijst men bij PVDA-PTB, de unitaire communistische partij in België een nieuwe voorzitter op het schild. Daarbij geen verrassingen: Peter Mertens wordt opgevolgd door Raoul Hedebouw, de huidige officiële woordvoerder van de partij en ook fractieleider in de Kamer.

  • Een tweetal weken geleden kondigde Mertens aan dat hij een stapje opzij zet, en zich wil gaan toeleggen op politiek “op de lange termijn”, weg van de “waan van de dag”. Toen al was duidelijk dat Hedebouw de enige logische opvolger zou zijn en worden.
  • Mertens laat een indrukwekkende erfenis na: van nauwelijks nog 23.000 stemmen nationaal in 2003, heeft de partij vandaag liefst 43 parlementsleden. Maar tegelijk was Mertens daardoor een partijmanager geworden, die een stevige kmo moest besturen.
  • Bovendien staat de partij, die helemaal tweetalig is en zich als ultieme unitaire verdediger van België opwerpt, toch veel sterker in Franstalig België dan in Vlaanderen. Terwijl de partij hier onder de 10 procent blijft hangen, klimt ze in peilingen in Wallonië en Brussel bijna tot naast de grote twee: PS en MR.
  • Dat een nieuwe voorzitter dus uit Franstalig België komt, is niet meer dan normaal. Al heeft Hedebouw, die in Luik opgroeide, maar thuis Nederlands sprak, wel één groot voordeel: hij is echt perfect tweetalig. Dat wil de partij nu nog meer uitspelen.
  • Met een omweg bracht men Hedebouw overigens al eerder op het voorplan: hij mocht als ‘partijwoordvoerder’ al volop in Franstalig België opdraven in de media. Die functie zit bij partijen traditioneel eerder op het achterplan, al zit daar wat verandering in: ook bij Open Vld werd de woordvoerder plots zelf een publieke persoonlijkheid.
  • De grootste uitdaging voor Hedebouw wordt het feit dat hij de PVDA-PTB zal moet voorbereiden op een nieuw tijdperk, waarin machtsdeelname een optie wordt. De communisten hebben voor zichzelf immers als doel gezet om zeker in een aantal grotere steden, of gemeenten daarrond in Wallonië of Brussel in het gemeentebestuur te gaan, als ze daar mathematisch nodig zijn.
  • En ook de poging in 2019 van de PS, om met de PVDA een minderheidskabinet te vormen, heeft de ogen geopend van de PTB-top. Daar willen ze helemaal klaar zijn om in 2024 stevig mee te praten, en een rol van betekenis te gaan spelen bij onderhandelingen. Waarmee dan weer niet gezegd is dat ze klaar zijn om de rol van zweeppartij helemaal af te gooien.
  • In Vlaanderen ligt zo’n ‘doorbraak’ veel moeilijker: zowel N-VA als Open Vld en CD&V hebben al meermaals verklaard niet in coalitie te willen gaan met de extreemlinkse partij. Het is de vraag of dat ‘cordon sanitaire’ blijft gelden na 2024, waarbij iedereen een verdere radicalisering voorspelt.
  • Het zal in elk geval aan Hedebouw zijn om zich handig in dat debat te positioneren. Nu al staat vast dat hij in elk geval fel de ‘unitaire koers’ van de partij zal onderstrepen: zeker aan Vlaamse kant is er geen enkele politieke partij die zich zo fel profileert als pro-Belgisch.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20