Peter Mertens stopt als voorzitter van PVDA

Peter Mertens stopt eind dit jaar als voorzitter van de partij PVDA, wanneer zijn huidige mandaat afloopt. Dat heeft hij intern aangekondigd, schrijven de kranten van Mediahuis maandag.

Door Mertens’ vertrek wordt het congres van de PVDA op 5 december een belangrijke voorzittersverkiezing. ­Intern start nu een procedure die waarschijnlijk zal uitmonden in de voordracht van één kandidaat. Medeboegbeeld Raoul Hedebouw ligt voor de hand, maar ook David Pestieau gaat over de tongen als kanshebber.

Dat Mertens geen kandidaat is om zichzelf voor nog eens vijf jaar op te volgen, kan verbazing opwekken. De peilingen doen de uitgesproken linkse partij dromen van een verdere doorgroei in 2024. Mertens zou de vruchten kunnen plukken van een vernieuwingsoperatie waarvan hij sinds 2008 als voorzitter het gezicht was.

“Geen kapitein meer”

Maar de coördinatie van de steeds groter wordende partij slorpte te veel tijd op en maakte dat hij zich almaar minder kon toeleggen op de langetermijnstrategie, zo verklaart Mertens zijn beslissing aan De Standaard. Hij blijft wel actief in de partij en zal als Kamerlid nog nationaal in de kijker blijven lopen. “‘Ik blijf deel van de ploeg, alleen niet meer de kapitein”, zegt hij aan de krant.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20